TEHERAN

Novi slučajevi trovanja učenica u Iranu, iranski umjetnici traže istragu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U Iranu su u nedjelju prijavljeni novi slučajevi trovanja učenica i studentica, nakon sličnih izvješća tijekom proteklih dana, a stotine istaknutih umjetnika peticijom traži istragu.

Ženski studentski dom u Urmiji na sjeverozapadu zemlje i osnovna škola u sjevernom gradu Tabrizu među pogođenim su ustanovama u nedjelju.

Oboljele djevojčice i studentice navode simptome među kojima su vrtoglavica, mučnina, otežano disanje.

Kao odgovor na ranija trovanja nakon kojega su djevojčice hospitalizirane, roditelji su održali prosvjede i traže objašnjenja u jeku sve većeg bijesa na vodstvo zemlje.

Stotine iranskih umjetnika potpisale su peticiju kojom traže istragu zbog vala trovanja učenica i studentica tijekom protekla tri mjeseca, objavio je u nedjelju dnevni list Šarg.

Pet stotina istaknutih umjetnika potpisalo je peticiju, prenosi list.

"Namjerni masovni napadi na škole za djevojčice u zemlji nova su katastrofa čija je svrha poticati teror i plaćanje veće cijene za normalna prava djevojčica u društvu", stoji u peticiji prema medijskim izvješćima.

"Osuđujemo ovu tragediju i pozivamo da se počinitelje uhiti i kazni", dodaje se u peticiji.

Vlasti i klerikalno vodstvo zemlje pod pritiskom su zbog masovnih prosvjeda koji su izbili u rujnu nakon smrti u zatvoru mlade Mahse Amini koju je privela moralna policija zbog nepravilnog nošenja hidžaba.

Prvi slučajevi trovanja prijavljeni su potkraj studenoga kada su prosvjedi bili u punom jeku.

 

 

 

 

 

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of