NEW YORK

Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo zaraćene strane u Sudanu na prekid vatre

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Vijeće sigurnosti UN-a pozvalo je u petak zaraćene strane u Sudanu da prekinu neprijateljstva dok se borbe nastavljaju u glavnom gradu Kartumu nakon propasti pregovora o primirju i ublažavanju humanitarne krize.

U priopćenju Vijeća sigurnosti izražena je "duboka zabrinutost" zbog sukoba te su osuđeni svi napadi na civile, osoblje UN-a i humanitarne agencije.

Vijeće je "naglasilo potrebu da strane u sukobu odmah prekinu neprijateljstva, olakšaju humanitarni pristup i uspostave trajni dogovor o prekidu vatre te da nastave proces prema postizanju trajnog, uključivog i demokratskog političkog rješenja u Sudanu", stoji u priopćenju.

Osim toga, Vijeće sigurnosti je postiglo dogovor o produženju mandata UN-ovoj Misiji integrirane tranzicijske pomoći u Sudanu, ali samo za šest mjeseci, stoji u priopćenju.

Robert Wood, američki diplomat pri UN-u, kazao je na sjednici Vijeća sigurnosti kako SAD žali što se članice Vijeća nisu mogle dogovoriti o ažuriranom mandatu misije UN-a s obzirom na "drastično promijenjene okolnosti" u Sudanu.

"Nadamo se da će se vijeće moći okupiti u nadolazećim mjesecima i dogovoriti rezoluciju koja točnije odražava situaciju na terenu" i odobriti misiju, poručio je.

Borbe između sudanske vojske i paravojnih Snaga za brzu potporu vode se od 15. travnja, pri čemu su stotine poginule, a gotovo 1,4 milijuna ljudi moralo je napustiti svoje domove.


Podijeli: Facebook Twiter