MOSKVA

Prigožin: Kremaljske frakcije uništavaju rusku državu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Jevgenij Prigožin, vođa ruske plaćeničke skupine Wagner, rekao je u subotu da kremaljske frakcije uništavaju rusku državu pokušavajući unijeti razdor između njega i čečenskih boraca.

Spor je sada riješen, ali interne borbe u Kremlju otvorile su Pandorinu kutiju razdora, rekao je.

Prigožin je rekao da je spor između njega i čečenskih snaga koje se bore uz ruske snage u Ukrajini riješen. Krivnju za neslogu prebacio je na neidentificirane kremaljske frakcije koje naziva "kremaljskim kulama".

Njihovo spletkarenje toliko se otelo kontroli da ih je Putin morao ukoriti na sastanku nacionalnog Vijeća sigurnosti, rekao je. 

"Pandorina kutija je već otvorena - mi je nismo otvorili", rekao je Prigožin u poruci koju je objavila njegova služba za medije.  "Neki kremaljski toranj odlučio je igrati opasnu igru", dodao je.

"Opasne igre postale su uobičajene u kremaljskim tornjevima... oni jednostavno uništavaju rusku državu", ocijenio je Prigožin.

Nije identificirao kremaljsku frakciju, ali je rekao da će, nastavi li sa svojim pokušajima sijanja razdora, "biti vraga".

Kremlj to nije komentirao.

Putin je u petak održao sastanak Vijeća sigurnosti o "interetničkim" odnosima u zemlji.

Prigožin je rekao da bi bitka između Ahmata, specijalnih snaga čečenskog vođe Razmana Kadirova, i njegova Wagnera rezultirala ozbiljnim krvoprolićem, ali i da nema sumnje tko bi pobijedio.

Rekao je i da je ljutit zbog stanja na bojišnici i zbog ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i načelnika Glavnog stožera ruskih oružanih snaga Valerija Gerasimova.

"Ministarstvo obrane nije u stanju bilo što uraditi jer de facto ne postoji - ono je u kaosu", rekao je. 

Ministarstvo obrane to nije komentiralo, a također za komentar se nisu oglasili ni Šojgu ni Gerasimov.
 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater