MADRID

Španjolski birači izišli na regionalne i lokalne izbore

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Španjolski birači izišli su u nedjelju na birališta na regionalnim i općinskim izborima, čiji će rezultati poslužiti kao barometar za opće izbore na kraju godine.

 

Glasanje se odvija u 12 regija i u osam tisuća mjesta i gradova, kojima trenutno većinom upravlja vladajuća Socijalistička partija (PSOE). Ankete predviđaju dobitke za konzervativnu Narodnu stranku (PP), koja bi, ako se rezultati ponove kasnije tijekom godine, mogla svrgnuti trenutnu lijevu koaliciju.

Glasanje je počelo u 9 sati ujutro i završit će u 20 sati. Više od 35 milijuna ljudi ima pravo glasa.

Kampanju je obilježilo nekoliko kontroverzi, od optužbi za izbornu prijevaru u malim gradovima do slučaja otmice bez presedana.

Izborne ankete i stručnjaci predviđaju da će utrke biti tijesne u mnogim područjima, uz malo jasne većine, osim u regiji Madrida, gdje bi regionalna predsjednica Isabel Diaz Ayuso iz PP-a mogla ponovno osvojiti izbore s apsolutnom većinom.

Neke ankete sugeriraju tijesnu utrku u regiji Valencia, što bi, u regiji s populacijom od gotovo pet milijuna stanovnika, predstavljalo veliki neuspjeh za PSOE. Aragon i Balearski otoci također bi mogli prijeći u ruke PP-a, otkrivaju ankete.

Izbori bi također mogli označiti početak povratka na dvostranački sustav, kojim dominiraju PSOE i PP, nakon desetljeća većeg angažmana manjih stranaka kao što su ljevičarski Podemos, mlađi partner vlade, i centristički Ciudadanos.

Obje stranke bi se mogle boriti za postizanje pet posto glasova kako bi se kvalificirale za zastupljenost u parlamentima mnogih regija.

S druge strane, PP će se vjerojatno morati osloniti na krajnje desničarski Vox za formiranje vlada u nekoliko regija, kao moguću prethodnicu desne koalicijske vlade nakon općih izbora.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of