MOSKVA

Ruska pravoslavna crkva otpušta protojereja zbog "ometanja" prijenosa ikona

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Patrijarh Kiril, poglavar Ruske pravoslavne crkve, u subotu je otpustio svog stručnjaka za umjetnost i restauraciju zbog ometanja prijenosa povijesne ikone Trojstva iz 15. stoljeća iz moskovskog muzeja u crkvu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odlučio je da se ikona preda crkvi iz moskovske Galerije Tretjakov zbog njezine važnosti za vjernike, objavio je Kremlj ovaj tjedan.

Protojerej Leonid Kalinjin, voditelj stručnog vijeća Moskovskog patrijarhata za crkvenu umjetnost, arhitekturu i restauraciju, rekao je novinskoj agenciji Interfax ovaj tjedan da se dijalog između muzeja i crkve vodi "u dobroj vjeri", nakon što su stručnjaci utvrdili da ikonu treba restaurirati.

U subotu je patrijarh Kiril dekretom razriješio Kalinjina dužnosti "zbog ometanja unošenja ikone" u moskovsku katedralu Krista Spasitelja. Kalinjinu je također zabranjeno svećeničko zvanje, navodi se u objavi na mrežnoj stranici Ruske pravoslavne crkve.

"Čini se da sam pogriješio", citirala je novinska agencija TASS Kalinjinove riječi u subotu.

Crkva, čiji je konzervativizam Putin zagovarao kao dio svoje vizije ruskog nacionalnog identiteta, jedna je od najvatrenijih institucionalnih pristaša ruskog rata u Ukrajini. Patrijarh Kiril rekao je prošle godine da će oni koji su poginuli boreći se u Ukrajini biti očišćeni od svojih grijeha.

Ikone su stilizirane, često pozlaćene vjerske slike koje se u istočnim pravoslavnim crkvama smatraju svetima.

Trojstvo Andreja Rubljova, jedna od najsvetijih i umjetnički najvažnijih ruskih ikona, smatra se da je naslikana u čast svetog Sergeja Radonješkog u Sergijevom Posadu, blizu Moskve. Prikazuje tri anđela koji su posjetili Abrahama kod hrasta Mamre u Knjizi Postanka, prvoj u Bibliji.

Ikonu su nekoliko puta premještali u razdobljima unutarnjih sukoba.

Vlasti službeno ateističkog komunističkog Sovjetskog Saveza su ju 1929. godine smjestile u Galeriju Tretjakov. Ikona je nekoliko puta premještana tijekom razdoblja unutarnjih sukoba.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of