SDP, MOST, ŽIVI ZID I HSS TRAŽE SMJENU

MINISTAR ZDRAVSTVA MORA HITNO OTIĆI jer nije učinio ništa


Oporbene stranke, njih četiri, jučer su pokazale dosad neviđenu ujedinjenost i zajednički zatražile smjenu ministra zdravstva Milana Kujundžića, za što su navele čak 52 razloga i prisnažile ih s 31 zastupničkim potpisom.

- Ministar Kujundžić u dvije godine mandata propustio je učiniti puno toga pa je zdravstvo danas na nižim granama nego kada je preuzeo funkciju. Nije pokrenuo nijednu reformu, nije organizirao hitnu helikoptersku ni brodsku službu, propustio je donijeti nacionalni plan za borbu protiv raka, kao i nacionalni plan razvoja bolnica, uspostaviti učinkovite preventivne preglede, organizirati prioritetne liste. Nije donio mjere za ostanak zdravstvenih djelatnika u Hrvatskoj, nije osnovao središnji registar medicinske opreme, nije napravio da transportni T2 timovi postanu reanimacijski, propustio je unaprijediti rad domova zdravlja, reorganizirati rad HZZO-a, nije akreditirao i kategorizirao zdravstvene ustanove, a čak je, kako je ocijenila, pokušao utjecati i na pravosuđe u slučajevima kada su neki sudovi donijeli presude u korist liječnika i medicinskih sestara - rekla je Ines Strenja Linić.

Na vrhu liste

Željko Jovanović (SDP) rekao je da zdravstvo mora biti solidarno, sveobuhvatno i svima jednako dostupno, te naglasio da se nitko u Hrvatskoj ne može sjetiti bilo čega konkretnog što je napravio Kujundžić, a da je unaprijedilo zdravstveni sustav.

- Nije napravio ništa zbog čega je oporba i krenula sa svojom inicijativom. Hrvatski građani žive kraće od ostalih u Europi. Životni se vijek i dalje skraćuje, a liste čekanja sada su još duže, iako su ih i ministar i HDZ obećavali skratiti tijekom predizborne kampanje. Jedan moj prijatelj je na pregled magnetskom rezonancom naručen tek u siječnju 2021. umjesto u roku od šest mjeseci, kako je to HDZ obećavao. Pozivam premijera da provjeri sva obećanja iz predizbornog programa, pa ako je zadovoljan, neka na ministarskoj dužnosti ostavi gospodina Obećanovića - rekao je Jovanović.

Branimir Bunjac (Živi zid) rekao je da je Kujundžić na vrhu liste nesposobnih ministara u ovoj Vladi, te da nije napravio ništa tijekom svog mandata.

- Nijedna lista čekanja nije skraćena pa se na preglede čeka čak i po godinu ili dvije. Sve je veća i smrtnost od raka pa je Hrvatska sada u top deset zemalja po smrtnosti. Povećan je i autistični spektar bolesti - rekao je Bunjac. Davor Vlaović (HSS) rekao je da bi bilo najbolje da Kujundžić sam podnese ostavku i vrati se svojem liječničkom zanimanju.

Neće proći...

Predsjednik kluba zastupnika HDZ-a Branko Bačić rekao je jučer u Saboru da će Kujundžić sigurno ostati ministar nakon što se provede saborska rasprava.

- Sukladno Poslovniku, provest ćemo o tome raspravu. On je član Vlade, a vladajuća koalicija je stabilna i podržava rad Vlade pa će Kujundžić i nakon rasprave u Saboru ostati ministar - rekao je Bačić. Dodao je da HDZ o tome još nije pričao s koalicijskim partnerima, ali da je uvjeren da će i oni podržati Kujundžića.

- Vlada Andreja Plenkovića je stabilna i podržat ćemo sve ministre. Oporba ima legitimno pravo pokušavati raditi pukotine u Vladi i vladajućoj koaliciji, ali kako im je propalo već pet zahtjeva za opoziv, tako će biti i s ovim - rekao je Bačić. (Z. CRNČEC)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter