LONDON

Sunak dobio potporu parlamenta za dogovor o trgovini sa Sjevernom Irskom

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Britanski premijer Rishi Sunak dobio je u srijedu potporu parlamenta za ključni element revidiranog sporazuma o trgovini sa Sjevernom Irskom nakon brexita unatoč protivljenju najveće sjevernoirske unionističke stranke DUP i nekih konzervativnih zastupnika.

Sunak je s Europskom unijom dogovorio uvesti "Stormontsku kočnicu" kako bi Sjeverna Irska dobila veću kontrolu nad prihvaćanjem bilo kakvih novih zakona EU-a, u sklopu tzv. Windsorskog okvira.

No tijekom glasanja u srijedu u donjem domu britanskog parlamenta, oni koje je najviše želio pridobiti - sjevernoirska Demokratska unionistička stranka (DUP), neki konzervativni euroskeptici iz Europske istraživačke skupine (ERG) i njegovi prethodnici Boris Johnson i Liz Truss pobunili su se glasavši protiv kočnice.

Unatoč tome, Sunak je dobio glasanje s 515 glasova za prema 29 protiv, ali je značajan broj konzervativnih zastupnika bio suzdržan. Oporbene stranke glasale su za kočnicu.

Sunakovi ministri pozdravili su rezultat glasanja.

"Pozdravljam što je parlament danas glasao za potporu Windsorskom okviru", objavio je na Twitteru britanski ministar za Sjevernu Irsku Chris Heaton-Harris.

"Ta mjera nalazi se u samom srcu Windsorskog okvira koji je najbolje rješenje za Sjevernu Irsku, čuvajući joj mjesto u Uniji i rješavajući demokratski deficit."

Kočnica omogućuje Britaniji da spriječi da se novi europski zakoni primjenjuju za robu u Sjevernoj Irskoj ako to zatraži trećina zastupnika u sjevernoirskoj skupštini Stormontu.

Heaton-Harris rekao je da bi EU mogao pokrenuti spor ako ocijeni da Britanija nepravilno koristi kočnicu.

ERG smatra da je mjera "praktički beskorisna", a DUP prigovara da se ne odnosi na postojeće EU zakone i da ne rješava osnovno pitanje nametanja EU zakona.

Sunak je dogovor o Windsorskom okviru prošli mjesec ocijenio "odlučujućim probojem", ali zbog protivljenja DUP-a nije uspio obnoviti vladu u Sjevernoj Irskoj u kojoj trebaju dijeliti vlast nacionalisti i unionisti.

Vođa DUP-a Jeffrey Donaldson rekao je parlamentu da se njegova stranka ne može vratiti u vladu "u ovoj fazi".

Ankete pokazuju da 45 posto birača u Sjevernoj Irskoj podržava dogovor, a protivi mu se 17 posto. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum