KAIRO

Egipat domaćin izraelsko-palestinskih pregovora uoči ramazana

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Egipat u nedjelju ugošćuje izraelske i palestinske dužnosnike u ljetovalištu Šarm el-Šeiku u naporima koje podupiru SAD i Jordan kako bi se smirio val nasilja na Zapadnoj obali uoči muslimanskoga svetog mjeseca ramazana.

Petostrani sastanak uslijedio je nakon samita u Jordanu održanog 26. veljače uz posredovanje SAD-a, prvog takve vrste u zadnjih nekoliko godina, na kojemu su Izrael i Palestina obećali smiriti situaciju, ali zbog frakcija s obje strane nasilje nije zaustavljeno.

Cilj je sastanka u Šarm el-Šeiku "podržati dijalog između palestinske i izraelske strane kako bi se zaustavile jednostrane akcije i eskalacija, prekinuo postojeći krug nasilja i postigao mir", priopćeno je iz egipatskog ministarstva vanjskih poslova.

To bi moglo "olakšati stvaranje ozračja pogodnog za nastavak mirovnog procesa", dodaje se.

Palestinci namjeravaju uspostaviti neovisnu državu na Zapadnoj obali i u Pojasu Gaze s istočnim Jeruzalemom kao glavnim gradom - teritorijima koje je Izrael osvojio u ratu 1967. godine.

Ali mirovni pregovori su u zastoju od 2014. i Palestinci kažu da je širenje židovskih naselja potkopalo izglede za uspostavu održive države.

Muslimanski mjesec posta ramazan počinje potkraj ožujka.

Prijašnjih su godina izbili sukobi između izraelske policije i Palestinaca kod jeruzalemske džamije Al Aksa na vrhuncu ramazana, koji se ove godine poklapa sa židovskim Pesahom i kršćanskim Uskrsom.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini