WASHINGTON

Washington niječe da je poslao balone u kineski zračni prostor

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Washington je u ponedjeljak odbio optužbe Pekinga da je poslao balone iznad kineskog teritorija, u jeku napetosti između dviju zemalja pošto je kineski balon nadlijetao američko tlo i poslije je srušen.

"Svaka tvrdnja da se američka država koristi špijunskim balonima iznad Kine je pogrešna", rekla je Adrienne Watson, glasnogovornica Vijeća za nacionalnu sigurnost Bijele kuće.

"Kina posjeduje program špijunskih balona na velikim visinama za prikupljanje podataka kojima se koristila kako bi narušila suverenitet Sjedinjenih Država i više od 40 zemalja na pet kontinenata", dodala je na Twitteru.

Peking je ranije u ponedjeljak objavio da su "američki baloni" nadletjeli kineski teritorij "više od deset puta, bez ikakva odobrenja" od prošle godine.

I glasnogovornik američkog State Departmenta je zanijekao te tvrdnje, ocijenivši da Peking "pokušava umanjiti štetu".

Kina je "više puta, pogrešno, tvrdila da je špijunski balon poslan u SAD bio meteorološki" i nije dala "nikakvo vjerodostojno tumačenje o ulasku u naš i u zračni prostor drugih zemalja", rekao je.

Zbog ulaska kineskog balona, za koji Washington kaže da je "špijunski", u američki zračni prostor, dodatno su se zategnule veze dviju velesila, a državni tajnik Antony Blinken je u posljednji trenutak otkazao planirani posjet Kini.

Nakon prvog incidenta, iznad Kanade i SAD-a su uočeni i drugi leteći objekti koji su poslije srušeni.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum