WASHINGTON

Blinken postupke Kine u vezi s balonom iznad SAD-a nazvao neprihvatljivim

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Američki državni tajnik Antony Blinken nazvao je postupke Kine u vezi sa špijunskim balonom otkrivenim iznad Sjedinjenih Država "neodgovornim" i "neprihvatljivim".

U telefonskom razgovoru s kineskim ministrom vanjskih poslova Wang Yijuom rekao je da je prisutnost balona u  američkom zračnom prostoru jasno kršenje američkog suvereniteta i jasno kršenje međunarodnog prava.

Rekao je da svijet očekuje da SAD i Kina odgovorno upravljaju svojim odnosima. SAD to čini i očekuje isto od Kine, rekao je Blinken.

"Sjedinjene Države nastavit će održavati otvorene linije komunikacije s Kinom, uključujući i rješavanje ovog incidenta koji je u tijeku", rekao je.

Glavni prioritet Washingtona je ukloniti balon iz zračnog prostora, rekao je Blinken, ne dodajući kako bi to trebalo učiniti.

Kina je u petak izrazila žaljenje jer je njezin "civilni" balon zalutao iznad teritorija SAD-a zbog čega je nastala politička uzbuna u zemlji, a Blinken odgodio posjet Pekingu.

Američki vojni vrh razmatrao je obaranje balona iznad Montane u srijedu, ali je predsjednik Joe Biden odlučio da to ne treba učiniti zbog sigurnosnog rizika od krhotina, rekli su dužnosnici u četvrtak.

Kinesko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je u petak kako je riječ o balonu koji se koristi u civilne meteorološke i druge znanstvene svrhe te je izrazilo žaljenje što je balon zalutao u američki zračni prostor.

Glasnogovornik kineske vlade rekao je ranije da "Kina nema namjeru narušavati kopneni teritorij i zračni prostor bilo koje suverene zemlje".

Blinken je rekao da želi posjetiti Peking čim to uvjeti dopuste. Međutim, ponašanje Kine uoči posjeta bilo je "štetno za sadržajne razgovore koje smo bili spremni voditi", rekao je.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater