KOTOR

Lodama počele tradicionalne Tripundanske svečanosti u Kotoru

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na trgu ispred bazilike svetog Tripuna u Kotoru u petak su, tradicionalnim izgovaranjem loda, pohvala sv. Tripunu, i podizanjem stijega na bazilici, počele Tripundanske svečanosti koje se održavaju u čast zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije.

Početak svečanosti tradicionalno se obilježava izgovaranjem loda, što je ove godine izvanredno učinio svećenik biskupije don Ante Dragobratović.

Svečanosti u Kotoru prisustvovao je predsjednik crnogorske vlade Dritan Abazović u prisustvu više ministara.

U srednjovjekovnim gradovima istočnojadranske obale u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Kotoru, ostali su sačuvani tekstovi loda (pohvala) svecima zaštitnicima. Danas se one izgovaraju samo u Kotoru uoči proslave svetog Tripuna.

Kotorski biskup mons. Ivan Štironja podsjetio je prilikom otvaranja svečanosti na tradicionalne vrijednosti "vjere i časti", što je i geslo koje nosi grb Bokeljske mornarice,  istaknuvši važnost dugogodišnje tradicije koja se njegouje na tim prostorima.

"Budimo ponosni čuvari tradicije koja je nikla iz katoličke liturgije i pobožnosti u čast sv. Tripunu. Veselo plešimo njegovo kolo i još veselije živimo kršćansku poruku i sadržaje na koje nas podsjeća Tripunovo kolo", poručio je kotorski biskup.

Na sam Tripundan, 3. veljače, bit će organizirano misno slavlje, a središnja vanjska proslava, s tradicionalnim Tripundanskim kolom koje ispred bazilike pleše Bokeljska mornarica, bit će organizirana u nedjelju 5. veljače.  

Svečanu pontifikalnu misu predvodit će mons. Dražen Kutleša, splitsko-makarski nadbiskup i metropolit splitske nadbiskupije, te apostolski administrator Porečke i Pulske biskupije. Nakon mise će uslijediti procesija gradskim ulicama.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum