KOTOR

Lodama počele tradicionalne Tripundanske svečanosti u Kotoru

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Na trgu ispred bazilike svetog Tripuna u Kotoru u srijedu su, tradicionalnim izgovaranjem loda, pohvala sv. Tripunu i podizanjem stijega na bazilici počele Tripundanske svečanosti koje se održavaju u čast zaštitnika Kotora i Kotorske biskupije.

Početak svečanosti tradicionalno je označio Mali admiral, Tomislav Radović iz Kotora, što je uloga kojom se simbolički ističe generacijsko trajanje Bokeljske mornarice, a pretpostavlja se da je uvedena još u XVI. stoljeću, kada je mornarica preuzela vanjsku proslavu Svetog Tripuna. Lode se izgovaraju prije podizanja stijega.

U srednjovjekovnim gradovima istočnojadranske obale u Zadru, Splitu, Dubrovniku i Kotoru ostali su sačuvani tekstovi loda (pohvala) svecima zaštitnicima. Danas se one izgovaraju samo u Kotoru uoči proslave svetog Tripuna.

Na sam Tripun dan, 3. veljače bit će organizirano misno slavlje, a središnja vanjska proslava, sa tradcionalnim kolom Bokeljske mornarice ispred katedrale biće organizirana u nedjelju 6. veljače. procesije gradskim ulicama, zbog epidemiološke situacije neće biti.

"Na ovu višestoljetnu tradiciju ponosni smo kao narod, koji je vrata svojih srdaca, domova i crkava uvijek držao otvorenim kako bi se u njima svi, bez obzira na različitost vjere ili nacije mogli dobrodošlo i slobodno osjećati", rekao je kotorski biskup Ivan Štironja.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini