ZAGREB

Sjeverna Koreja zatvorila Pjongjang zbog širenja "respiratorne bolesti"

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Sjeverna Koreja naredila je petodnevno zatvaranje u glavnom gradu Pjongjangu zbog "respiratorne bolesti", objavljeno je u srijedu, što su čini se prva ograničenja u nekom sjevernokorejskom gradu od proglašenja pobjede nad covidom-19 u kolovozu prošle godine.

Stanovnicima Pjongjanga naređeno je da ostanu u svojim domovima od srijede do nedjelje i mjere si temperaturu više puta dnevno, izvijestila je specijalizirana web stranica NK News sa sjedištem u Seulu, pozivajući se na vladinu obavijest. 

U obavijesti se ne spominje covid-19, ali se navodi da glavnim gradom hara obična prehlada, među ostalim, piše NK News. 

Vladina naredba uslijedila je dan nakon što je NK News, pozivajući se na izvore u Pjongjangu, izvijestio da si stanovnici stvaraju zalihe u iščekivanju karantene.

Nije poznato jesu li druga područja uvela slična ograničenja, a državni mediji nisu objavili uvođenje ikakvih mjera. 

Stručnjaci su sugerirali da se najveći grad Sjeverne Koreje vjerojatno suočava s novim izbijanjem covida-19. 

"Covid nestaje i ponovno se pojavljuje ovisno o temperaturi, ne samo u Sjevernoj Koreji nego diljem svijeta", rekao je Go Myong-hyun, istraživač na Asan institutu za političke studije.

Korejski poluotok zahvaćen je sibirskim zahlađenjem, navode meteorološki prognostičari, a temperature u Pjongjangu padaju do čak - 22 stupnja Celzijusa.

"Sjeverna Koreja je prerano proslavila svoju pobjedu nad virusom...s padom temperature, covid se ponovno pojavio", rekao je Go za AFP. "Sjeverna Koreja se sigurno donekle pripremila na to, ali čini se da se virus ponovno pojavio malo ranije nego što su mislili", dodao je. 

Kina, sjevernokorejski susjed i ključni trgovinski partner, nedavno je odbacila politiku nultog covida i borila se s valom infekcija koji je preplavio bolnice i krematorije.

Sjeverna Koreja održava rigoroznu blokadu od početka pandemije, ali dopušta određenu trgovinu s Kinom.

Sjeverna Koreja je tek u svibnju prošle godine službeno priznala prvo širenje covida-19, ali je proglasila pobjedu nad virusom samo tri mjeseca kasnije i opisala to "čudom". 

Stručnjaci, uključujući Svjetsku zdravstvenu organizaciju, dugo su dovodili u pitanje podatke o koronavirusu u Pjongjangu i tvrdnju da je epidemija pod kontrolom. 

Sjeverna Koreja ima jedan od najgorih zdravstvenih sustava na svijetu, s loše opremljenim bolnicama, malo jedinica intenzivne njege i bez lijekova za liječenje covida-19, tvrde stručnjaci.

Vjeruje se da Sjeverna Koreja uopće nije cijepila svojih 25 milijuna stanovnika, iako izvješća pokazuju da je možda primila neka cjepiva iz Kine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater