JERUZALEM

Izrael: Ekstremna desnica na korak do ulaska u vladu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Konzervativni Likud mandatara za sastav izraelske vlade Benjamina Netanyahua potpisao je svoj prvi koalicijski sporazum s krajnje desnom strankom Židovska snaga Itamara Ben-Gvira, priopćio je Likud u petak. 

Sporazum, koji ne uključuje potpunu i konačnu novu izraelsku vladu, daje Ben-Gviru ministarstvo policije i mjesto u sigurnosnom kabinetu.

"Večeras smo napravili veliki korak prema potpunom koalicijskom sporazumu, prema formiranju potpuno, potpuno desne vlade", priopćio je Ben-Gvir.

Netanyahuov Likud i njegovi krajnje desni saveznici ostvarili su jasnu pobjedu na izborima u Izraelu 1. studenoga i okončali gotovo četiri godine političke nestabilnosti.

No njegovi napori da brzo sastavi vladu naišli su na prepreke pošto se odugovlače pregovori s koalicijskim partnerima.

Čini se da će nova vlada biti najdesnija u povijesti Izraela, što će prisiliti Netanyahua da diplomatski balansira između svoje koalicije i zapadnih saveznika.

U Ben-Gvirovom dosjeu je osuda iz 2007. godine za poticanje rasne mržnje protiv Arapa i potporu terorizmu, kao i anti-LGBT aktivizam.

No tvrdi da više ne zagovara protjerivanje svih Palestinaca - samo onih koje smatra izdajicama ili teroristima.

Doseljenik na Zapadnoj obali, koju je Izrael okupirao u bliskoistočnom ratu 1967., protivi se palestinskoj državnosti. Osim toga, Ben-Gvir podržava židovsku molitvu na spornom platou u Jeruzalemu na kojemu se nalazi džamija Al-Aksa, na mjestu gdje su se nekad nalazili drevni židovski hramovi. 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater