RIM

Suđenje novinaru zbog tužbe za klevetu koju je pokrenula talijanska premijerka

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Talijanski novinar Roberto Saviano, koji je pisao protiv mafije, morat će ovog tjedna na sud zbog tužbe za klevetu, koju je protiv njega podnijela Giorgia Meloni, sadašnja talijanska premijerka, zbog kritika koje je iznio protiv njenog stava prema migrantima 2020.

Melonina krajnje desna stranka Braća Italije je tada bila tek manja oporbena stranka, no prošlog je mjeseca preuzela vlast nakon uvjerljive pobjede na izborima, obećavši da će zaustaviti priljev migranata preko Mediteranskog mora.

Savianu, koji je najpoznatiji po svojoj međunarodnoj uspješnici istraživačkog novinarstva "Gomorra", prijeti i do tri godine zatvora bude li proglašen krivim na suđenju koje započinje u utorak.

Četrdesettrogodišnjak je za AFP rekao da je suđenje "neupitno groteskna konfrontacija nejednakih" dok su skupine za slobode medija upozorile da šalje "zastrašujuću poruku" novinarima.

Nadzorna tijela kažu da su takva suđenja tipična za Italiju u kojoj javne ličnosti, nerijetko političari, zastrašuju novinare opetovanim tužbama, što ugrožava slobodno i neovisno novinarstvo.

Italija je na indeksu medijskih sloboda, koji je objavila organizacija Reporteri bez granica, završila na 58. mjestu 2022., što je najniže od zemalja Zapadne Europe.

Zastrašivanje

Slučaj datira iz prosinca 2020. kada je Saviano u političkom talk showu "Piazzapulita" komentirao smrt šestomjesečne bebe iz Gvineje u brodolomu.

Za njenu je smrt okrivio Meloni i Mattea Salvinija, vođu protumigrantske stranke Liga, koja je sada dio Melonine koalicijske vlade.

Meloni je 2019. rekla da bi humanitarna plovila koja spašavaju migrante "trebala biti potopljena" dok je Salvini, tadašnji ministar unutarnjih poslova, zabranio brodovima ulazak u talijanske luke.

"Samo želim reći Meloni i Salviniju: gadovi! Kako ste mogli?", rekao je Saviano u televizijskoj emisiji.

Meloni je zatim pokrenula pravni postupak protiv njega, a tužio ga je i Salvini, čije će se posebno suđenje odvijati u petak.

PEN International, organizacija koja brani slobodu govora, poslao je otvoreno pismo Meloni prošlog tjedna, pozivajući je da povuče tužbe.

"Nastaviti s tužbom protiv njega bi poslalo zastrašujuću poruku svim novinarima i piscima u zemlji, koji se možda više neće usuditi progovoriti zbog straha od odmazde", stoji u pismu.

Meloni zastupa odvjetnik Andrea Delmastro, kojeg je nedavno postavila za zamjenika ministra pravosuđa.

Saviano je rekao da je tužen za klevetu nekoliko "desetaka puta", no samo su Melonina i Salvinijeva tužba završile na sudu.

Autor, koji je pod policijskom zaštitom otkako je objavio "Gomorru" zbog prijetnji mafije, rekao je da je riječ o taktici "zastrašiti jednog kako bi se zastrašila stotina".

Pasivnost i nedjelovanje

Melonina vlada je nekoliko tjedana nakon formiranja pokazala da će provoditi strogu politiku prema migrantima tako da je prije dva tjedna spasilačkim brodovima zabranila ulazak u talijanske luke, što je izazvalo spor s Francuskom, koja je prihvatila jedan od brodova.

"Ova krajnje desna vlada treba neprijatelje koji ispunjavaju dva kriterija: da nemaju glasa (poput migranata) ili da su veoma dobro poznati tako da kazna može služiti kao primjer [drugima]", rekao je Saviano za AFP.

Novinarima će još teže biti izvještavati o onome što se događa ili izraziti svoje mišljenje ako bude postojala mogućnost da će na sudu morati braniti svoju slobodu izražavanja ili da će završiti na sudu zbog kritika vlasti i njihovih "nehumanih politika", dodao je Saviano.

Gotovo 9.500 tužbi protiv novinara za klevetu je podignuto u Italiji 2017., zadnjoj godini za koju postoje podaci Nacionalnog instituta za statistiku.

Šezdeset posto ih je odbačeno, a 6,6 posto je završilo na sudu.

Kleveta u medijima u Italiji je kažnjiva sa zatvorskim kaznama od šest mjeseci do tri godine.

No, talijanski ustavni sud je 2020. i 2021. pozvao zastupnike u talijanskom parlamentu da promijene zakon, rekavši da je zatvorska kazna za takve slučajeve neustavna i trebala bi biti korištena samo u slučajevima "izvanredne ozbiljnosti".

Glavni tajnik Europske federacije novinara Ricardo Gutierrez je za AFP rekao da se "pasivnost i nedjelovanje vlade i parlamenta" mogu protumačiti jedino kao "suučesništvo s neprijateljima slobode medija".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater