BEČ

Rusija i Iran ironično komentiraju američku inicijativu u nuklearnoj agenciji IAEA

| Autor: Hina
EPA

EPA


Rusija i Iran ironično su u srijedu komentirali pred Međunarodnom agencijom za atomsku energiju (IAEA) traženje Washingtona da Teheran poštuje odredbe nuklearnog sporazuma iz 2015., iako su same Sjedinjene Države napustile taj sporazum prošle godine.

"Žalosno je ironično da je sastanak sazvan na zahtjev SAD-a, države koja stoji iza aktualne situacije", rekao je veleposlanik Irana pri IAEA-i Kazem Garib Abadi.

Na tu je bizarnost upozorio i ruski predstavnik Mihail Uljanov, po kojem Washington, nakon što je sporazum nazivao "groznim", sada ističe njegovu važnost.

"Pozivamo sve članove Vijeća (guvernera) da snažno osude takvu američku destruktivnu politiku", dodao je.

Sazvan na zahtjev SAD-a nakon što je Iran prekršio svoje obveze iz sporazuma, izvanredni sastanak guvernera IAEA-e u Beču omogućio je europskim državama koje su potpisnice tog ugovora da ponove kako žele da Teheran poštuje svoje obveze.

Cilj nuklearnog sporazuma koji su sklopili Velika Britanija, Francuska, Njemačka, SAD, Rusija i Kina u srpnju 2015. je zajamčiti da iranski nuklearni program ima isključivo civilni karakter.

Skup je završio bez završne izjave, kazali su diplomati.

Po diplomatskom izvoru u Beču, IAEA je rekla da su zemlje članice potvrdile da je razina obogaćenog uranija u Iranu na 4,53 posto, što se poklapa s onim što je objavio Teheran.

Ta je razina daleko od 90 posto koliko je potrebno za proizvodnju nuklearne bombe, kažu stručnjaci.  

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom