NEZABORAVNO ISKUSTVO

TROJICA VESLAČA PULSKE ISTRE VRATILA SU SE S EUROPSKOG JUNIORSKOG PRVENSTVA: Rezultat je u skladu s vremenom koji se posveti treniranju

Protiv sebe smo imali ekipe koje treniraju zajedno i po godinu dana, a mi smo vježbali tek tjedan, i to je u konačnici bilo i vidljivo na rezultatima. Falili su nam ti treninzi, nismo se baš uspjeli "poloviti" i zato, naravno, nisam zadovoljan ukupnim plasmanom. No, svakako mi je drago što sam nastupio, rekao je Matija Marem, najstariji od pulske trojke

| Autor: Sandra ZRINIĆ TERLEVIĆ


Tijekom proteklog vikenda na olimpijskoj stazi Oberschleissheim u njemačkom gradu Muenchenu održano je Europsko juniorsko prvenstvo u veslanju. U konkurenciji čak 500 veslača iz 27 europskih zemalja našla se i hrvatska reprezentacija koju je činilo 13 veslača, a među njima i trojica iz pulskog Veslačkog kluba "Istra", Lovre Puh, Matej Terlević i Matija Marem.

Teški vremenski uvjeti

Očekivano, najbolji rezultat ostvario je dvojac na pariće u sastavu Roko Bošković i Davor Poljančić koji su osvojili brončanu medalju. Veslačica Reina Rimbaldo osvojila je 2. mjesto u finalu B u samcu, Niko Morić i Lovre Puh osvojili su peto mjesto u finalu B u dvojcu bez kormilara, četverac na pariće u sastavu Nikola Kontrec, Ivan Talaja, Bartol Bučan i Stipe Čulina bili su treći u finalu B, dok su Matej Terlević, Matija Marem, Joshua Nicoscia i Karlo Hasperger četvrtim mjestom u repasažu završili natjecanje u četvercu bez kormilara.

Valja podsjetiti da je Europsko juniorsko prvenstvo uvedeno 2011. godine, a od tada su hrvatski veslači kući donijeli ukupno 12 medalja i to tri zlata i devet brončanih. Ove godine, od 27 reprezentacija, najviše su se istakle rumunjska i talijanska koje su osvojile najviše medalja.

PULSKI DIO REPREZENTATIVNOG ČETVERCA - Matija Marem i Matej Terlević (Foto Word rowing)

Nakon dobrih rezultata i mukotrpnih priprema, prvi puta u dresu hrvatske reprezentacije bio je Lovre Puh koji nije krio zadovoljstvo ostvarenim rezultatom.

- Ovo Europsko prvenstvo bilo je dosta zahtjevno i zbog vremenskih uvjeta, zbog izuzetno teške staze i kontra vjetra koji nam nije išao u prilog. Međutim, dali smo sve od sebe. Mislim da smo se Niko Morić i ja uspješno uveslali i zadovoljni smo ostvarenim rezultatom jer smo realizirali cilj koji smo si zadali. Bonus nam je bio to što smo bili jako blizu ostalim reprezentacijama i što smo u finalu B bili unutar par sekundi s ostalim natjecateljima što dovoljno govori o uspjehu koji smo postigli, kaže Lovre Puh.

Dodaje kako su sada na zasluženom odmoru, a potom slijede pripreme tijekom zime i pripremanje za iduću natjecateljsku sezonu.

- Spremit ću se najbolje što mogu i, iako znam da će biti zahtjevno i zbog školskih obveza i mature koja mi predstoji, vjerujem da će se sve posložiti kako treba i da rezultati niti u budućnosti neće izostati, zaključuje Puh.

Pripreme u tjedan dana

Matija Marem ističe kako se ovaj hrvatski četverac nije stigao puno spremati i uveslavati i zato je rezultat takav kakav je.

- Protiv sebe imali smo ekipe koje treniraju zajedno i po godinu dana, a mi smo vježbali tek tjedan, i to je u konačnici bilo i vidljivo na rezultatima. Falili su nam ti treninzi, nismo se baš uspjeli "poloviti" i zato, naravno, nisam zadovoljan ukupnim plasmanom, ali je to ipak bilo jedno nezaboravno iskustvo i svakako mi je drago što sam sudjelovao i što me izbornik odabrao da budem član ovog četverca. To mi je i motivacija za dalje. A planovi? Pa trenutno imamo pauzu od desetak dana i onda ponovno kreću treninzi, ali će to biti zanimljivo s obzirom da mi slijedi i matura. Također, nadam se dogodine još nekom jačem natjecanju, ali sada sam u seniorima, u kategoriji U23, i računam da ću veslati u nekom dvojcu. Ako krenem u Zagreb na fakultet, što mi je trenutno u planu, bit će mi svakako lakše trenirati, ali o-tom-potom, ističe Marem.

PODRŠKA NIJE IZOSTALA - Istarski navijači u Muenchenu

S njim se složio i drugi član četverca, još jedan Istranin u redovima reprezentacije iz pulskog kluba, Matej Terlević.

- Ovo je bilo jedno super iskustvo. Atmosfera je bila super, članovi reprezentacije odlični, sve skupa čista petica. Što se tiče samog natjecanja, smatram da osobno nisam mogao bolje. Dao sam sve od sebe, ali presudile su neke druge okolnosti. Uvjeti na stazi bili su jako teški, puhao je jaki vjetar u kontri, a i same naše pripreme bile su manjkave. Uveslavali smo se tjedan dana što je daleko premalo u odnosu na ostale ekipe koji su iza sebe imale višemjesečne pripreme, pa i godinu dana intenzivnog treniranja. Zbog toga je ovakav naš rezultat bio i očekivan. Primjerice, zlato su osvojili Rumunji koji su se pripremali 11 mjeseci pa su, od osam posada koje su poslali na ovo natjecanje, osvojili čak šest medalja, od kojih pet zlata i jedno srebro! I to je onaj rezultat koji je u skladu s vremenom koji su posvetili treniranju. Ja se ipak nadam da ću dogodine popraviti rezultat, a možda i da će pasti koja medalja. Sada mi je najbitnije da, nakon kraće pauze, krenem s treninzima još jače nego prije jer je cijelo ovo iskustvo stvarno najbolja motivacija za dalje. I meni slijedi završetak srednje škole i matura, ali idem korak po korak rješavati obaveze i vjerujem da će to biti moguće uskladiti, zaključuje Matej Terlević.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of