ZAGREB

Skoroman odziv sudionika na Europsko amatersko prvenstvo u šahu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U organizaciji Hrvatskog šahovskog saveza i pod pokroviteljstvom Europske šahovske unije ECU u nedjelju u zagrebačkom hotelu "Aristos" počinje Europsko amatersko prvenstvo, koje se igra u tri rejting kategorije: U2300, U2000 i U1700. 

Svečano otvaranje održat će se neposredno prije početka prvog kola, koje  je na rasporedu u 15 sati. Prvenstvo će se odigrati po švicarskom sustavu natjecanja, devet kola, a tempo igre bit će 90 minuta za 40 poteza plus 30 minuta za ostatak partije, s dodatkom od 30 sekundi poslije svakog poteza.

Za turnir se prijavilo 189 igrača iz 23 europske federacije. Već i letimičan pogled na listu sudionika otkriva da je "umotvorina" ECU-a u Zagrebu doživjela pravi fijasko. Iako im je ponuđen privlačan mamac u obliku titule europskih prvakinja, u sve tri kategorije prijavila se samo 21 šahistkinja, tako da su zbog malog broja igračica otpali turniri u ženskoj konkurenciji, a igračice su priključene odgovarajućim muškim skupinama. No, ni sastavi tih skupina nisu opravdali očekivanja organizatora jer je pristiglo samo 60 igrača iz inozemstva željnih mrvica kolača iz preskromnog nagradnog fonda (ukupni nagradni fond je samo 4.000 eura, s prvim nagradama 600, 350 i 250 eura). To je neusporedivo slabije od prosječnog domaćeg Open turnira, a razlog slabom odzivu se možda skriva u činjenici da kotizacija za svakog sudionika iznosi 65 eura, što uz hotelske troškove za devet dana stvara preveliku financijsku obvezu za prosječni džep europskih amatera. Upravo zbog toga najviše je igrača iz Zagreba i okolice, koji ne moraju koristiti hotelski smještaj.

Prvi nositelji sekcije U2300 su Mladen Vrban, Francuz Alexandre i Berislav Paradžik, sekciju U2000 predvode Englez Michael Green, Francuz Aasef Alashtar i Leonardo Prihoda, a u kategoriji U1700 prednjače Slovenka Suzana Urbanc, Benjamin Grgurević i Darko Romić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini