ASTANA

Šah: Gorjačkina bolja od Zhu

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


U glavnom gradu Kazahstana Astani nastavljen je FIDE Grand Prix turnira šahistkinja u ciklusu 2022.-23. na kojem sudjeluje 12 igračica iz 6 zemalja.  

U 8. kolu odlučeno je čak 5 partija, a u velikom derbiju najveća rejting-favoritkinja Aleksandra Gorjačkina pobijedila je Kineskinju Jiner Zhu i skinula je s vrha. U jednakoj topovskoj završnici Zhu je propustila aktivirati kralja i Gorjačkina je lako dobila prodorom topa na sedmi red. Druga nositeljica Katerina Lagno dočekala je trenutak neopreznosti Njemice Elisabethe Paehtz, koja je zgrabila „otrovnog“ pješaka i onda morala dati damu za topa i lovca. Lagno je preciznom igrom realizirala prednost i održala se na diobi prvog mjesta. Dogodila su se i dva iznenađenja. Nakon serije od 5 poraza Polina Šuvalova je svladala nekadašnju svjetsku i europsku prvakinju Aleksandru Kosteniuk, a Poljakinja Alina Kašlinskaja neočekivano je poražena od Njemice Dinare Wagner. U derbiju začelja Kazahstanka Bibisara Assaubajeva izgubila je od Kineskinje Zhongyi Tan.
Rezultati 8. kola:  
Šuvalova-Kosteniuk 1-0, Vaishali-Abdumalik remi, Gorjačkina-Zhu 1-0, Lagno-Paehtz 1-0, Kašlinskaja-Wagner 0-1, Assaubajeva-Tan 0-1.
Poredak poslije 8. kola:
Gorjačkina i Lagno po 6 bodova, Zhu 5, Kosteniuk, Vaishali i Kašlinskaja po 4, Abdumalik,  Wagner, Tan i Assaubajeva po 3,5, Paehtz i Šuvalova po 2,5 boda.

 

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of