PRIZNANJE ZA PULSKU ODBOJKAŠICU U SAD-U

POVJESNO OSTVARENJE Jana Milin Herceg ušla u kuću slavnih srednjo-istočne konferencije

| Autor: Roberto CAR

Ovo nije moja osobna nagrada, nego nagrada cijele ekipe. Da moje suigračice nisu uspješno primale servis i potom igrale na mene u napadu, ne bi bilo ni ove nagrade. Kad se priča zahuktala, kad se vidjelo da mogu do rekorda po napadačkim poenima, onda su još više igrale na mene da srušim rekord, rekla je Jana koja je i dalje rekorderka konferencije po as servisima i napadačkim poenima 

Jana Milin Herceg primljena je u odbojkašku kuću slavnih srednjo-istočne konferencije u SAD-u! Primljena je u Hall of Fame Mid-Eastern Athletic Conference (MEAC). Poznata pulska odbojkašica dobila je veliko priznanje za ono što je u tom sportu napravila tijekom studiranja u SAD-u, čime je postala jedna od petero članova klase 2020. koji su primljeni u kuću slavnih ove odbojkaške konferencije u kojoj je sudjelovala kao igračica Maryland Eastern Shorea. To je pravo ostvarila nakon što je od 2002. do 2004. godine dominirala u toj konferenciji po broju smečeva i as servisa. Naime, Jana i dan danas tamo drži rekord po broju uspješnih napada (1,795) i as servisa (315). Bila je novakinja i igračica godine 2002, potom igračica godine 2003, a obje je godine bila vodeća u te dvije statističke rubrike. Ujedno je 2004. godine bila i liderica cijele NCAA divizije 1 u as servisima po setu (0,94).

Trebala je Jana osobno prisustvovati tom spektaklu, ali joj je koronavirus pokvario planove. Umjesto na fešti u Americi, ostala je u Puli.

- Sve je zaustavljeno u posljednjem trenutku. Trebala sam 10. ožujka poletjeti za SAD, ali su me dan ranije zvali i preporučili mi da ipak ne putujem. Prvo sam trebala letjeti preko Trsta i Rima, a nakon što je ta opcija otpala, pokušali su mi Amerikanci srediti da letim direktno iz Zagreba. Na koncu je i ta mogućnost otpala i morala sam ostati u Puli. Baš sam bila žalosna, rekla je Jana Milin Herceg.

Iako na koncu nije mogla otići u SAD i uživo prisustvovati tom spektaklu, dobila je svoje zaslužene nagrade.

- Ma Amerikanci su ludi za statistikom, prate sve živo. Sve odbojkaške statističke kategorije. Da bi ušla u kuću slavnih morala sam ostati lider 18 godina od tog ostvarenja. Kakva sam faca, ha?

I doista jest, od svojih odbojkaških početaka Jana je bila posebna, a takva je ostala i tijekom cijele karijere, koja uostalom i danas traje. Još je uvijek aktivna u odbojci na pijesku u Žalu iz Banjola. U SAD je krenula kao igračica današnjeg OK Pula, tadašnje OTP banke.

- Regrutirao me trener Toby Rens s kojim sam potom surađivala tijekom svih godina u SAD-u. Vidio me na jednoj utakmici i pozvao me da dođem kod njega na Sveučilište Maryland i da igram na poziciji tehničarke. Neko sam vrijeme bila tehničarka i onda me na jednom treningu poslao da smečiram. Kad je vidio kako poentiram, iako nisam ni visoka ni skočna kao neke druge igračice, rekao mi je "Nisam znao da imaš takvu glavu". Onda je pitao jednu igračicu iz Perua da li bi igrala tehničarku i kad je ona pristala, mene je stavio da igram glavnog smečera.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater