JEDRENJE

LJETNA PRVENSTVA TRAŽE DRUGAČIJI REŽIM TRENINGA U pulskoj Vegi užurbano se pripremaju za glavna natjecanja sezone i Školu jedrenja

| Autor: Roberto CAR
Polaznici škole jedrenja

Polaznici škole jedrenja


Trebamo se prilagoditi tome da su državna prvenstva četiri mjeseca ranije. Naime, laser 4,7 i laser standard imaju državno u Splitu od 15. do 17. ovog mjeseca, dok optimisti imaju flotno i ekipno prvenstvo Hrvatske u Marini Kaštela od 28. kolovoza do 3. rujna. Glavne uzdanice su nam Lea Rakovac i Tedi Leonardelli u laseru te Tristan Tol u optimistu, rekao je trener Antonio Poretti

Neočekivana gužva vladala je početkom tjedna na Valsalinama, ispred prostorija Jedriličarskog kluba Vega. Sve je vrvjelo od razigrane mladosti koja se došla upoznati s osnovama jedrenja. Naime, ponedjeljak je bio prvi dan Vegine Škole jedrenja.

- Nakon što su popustile mjere, počeli smo s aktivnostima. Natjecanja će polako startati i pokušat ćemo ostvariti ono što smo zacrtali početkom sezone. U ponedjeljak smo, pak, počeli sa Školom jedrenja. Bio sam skeptičan hoćemo li skupiti dovoljan broj zainteresiranih zbog ove situacije, ali imamo 20 mladih jedriličara i jedriličarki, puno više nego što smo očekivali. Jedrenje je sport u kojem je socijalna distanca zadovoljavajuća jer je to individualni sport, sport na otvorenom, u prirodi, pa je možda i to bio razlog većeg interesa djece i njihovih roditelja koji su ih doveli u klub, rekao je predsjednik Vege Vladimir Barbić. - Škola jedrenja nam ide u dva termina, od ponedjeljka do petka, a vodit će je Ivica Matijević koji već godinama vodi školu jedrenja. Ove će mu godine pomagati dva mlađa jedriličara, što će im biti iskustvo za budućnost.

Trener Vege Antonio Poretti očekuje iznimno zahtjevno ljeto. Pandemija koronavirusa pretumbala je jedriličarski kalendar i sva državna prvenstva su prebačena u srpanj i kolovoz.

- Jedriličari su sve treninge odrađivali doma i kondiciju s kondicijskim trenerom kako bi bili spremni za nastupe. Mislim da smo odradili dobar posao. Svi članovi su nam ostali u klubu, čak su došli s puno više volje na treninge. Trenutno imamo 11 djece u klasi optimist te devet u laseru, rekao je trener Poretti.

Plan za ovu sezonu mijenjan je već nekoliko puta

- Svi raniji planovi su pali u vodu. Trebamo se prilagoditi tome da su prvenstva po četiri mjeseca ranije. Sad smo okrenuti treninzima i zato nam dolaze prijatelji iz Slovenije pa ćemo zajedno trenirati i brusiti formu za prvenstvo Hrvatske za lasere i optimiste. Naime, laser 4,7 i laser standard imaju državno u Splitu od 15. do 17. srpnja. Planiramo ići tamo par dana ranije kako bi jedrili s ostalim reprezentativcima, onda ćemo se vratiti u Pulu, malo odmoriti, pa ćemo više raditi s optimistima. Oni imaju flotno i ekipno prvenstvo Hrvatske u Marini Kaštela od 28. kolovoza do 3. rujna. Teško je ovog trenutka reći tko su favoriti za medalje. Ipak, glavne uzdanice su nam Lea Rakovac i Tedi Leonardelli u laseru, dok ćemo u optimistu pokušati ponoviti lanjski rezultat ili biti mrvicu bolji u ekipnom. Pojedinačno, jedan od glavnih favorita je Tristan Tol, dodao je Poretti.

Kako je došlo do tako drastične promjene u kalendaru, pojasnila je legenda Vege, ali i istarskog i hrvatskog jedrenja, Gea Damjanović (Barbić), koja je ujedno i dopredsjednica IO-a HJS-a.

- S obzirom na cijelu situaciju uslijed pandemije, HJS je odlučio državna prvenstva, koja se inače održavaju u rujnu, listopadu i studenom, za optimiste, prijelazne, neolimpijske i olimpijske klase, prebaciti na ljeto. Inače izbjegavamo ljeto, jer je teže naći smještaj zbog turista. Ovog puta je sve gurnuto po ljeti da ne riskiramo kasnije ako dođe drugi val pandemije, a osim toga svi popratni sadržaji se ljeti mogu odigravati vani, na otvorenom. I dalje se držimo toga da se svi presvlače vani, ne idemo u zatvorene prostore. Jedrenje je korona free sport. Nadamo se da ako na jesen bude opet zabrane za publiku i dvoranske sportove, da nas to neće zahvatiti, rekla je Gea Damjanović.

Saniran mol za 70 tisuća kuna

I tijekom pandemije su u Vegi bili iznimno zaposleni.

- Kažu da nije svako zlo za zlo, pa smo mi iskoristili to vrijeme da napravimo nužne i hitne sanacije. Prošle zime nam je jugo toliko oštetilo mol da smo morali napraviti novi mol. Punili smo ga i ukupan trošak te investicije je preko 70 tisuća kuna. Osim toga roditelji, volonteri kluba, su u tom razdoblju ofarbali cijeli klub, ograde, očistili okoliš i pokosili travu, da nam svima bude ugodnije, dodao je Vladimir Barbić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter