JUBILARNO 30. IZDANJE

JEDRENJE U petak starta regata Sveti Nikola i 1. Memorijal Vladimir Barbić. Natjecatelji iz 19 zemalja jedrit će u klasama Optimist, ILCA 4, ILCA 6 i ILCA 7

Pripremamo se već mjesecima i unaprijed detaljno radimo na pripremi svih uputa, pravilnika, epidemioloških mjera i materijala kako bi izbjegli nedoumice te omogućili da je regata što je moguće korektnije, rekla je članica organizacijskog odbora Gea Damjanović

| Autor: Nina Hinić
(Snimio Hrvoje Damjanović)

(Snimio Hrvoje Damjanović)


Svake godine početkom prosinca pulski akvatorij zabijele jedra jedriličara iz cijele Europe. Puležanima poznata međunarodna regata Sveti Nikola koju organizira JK Vega ujedno je i najmasovnija regata u Hrvatskoj, a svakako i jedna od najjačih i najposjećenijih regata za juniorske, kadetske i olimpijske klase u ovom dijelu Europe.

Praćenje sa šetališta

Natjecanja će se održati na pulskim Valsalinama od 2. do 5. prosinca, a jedrit će u klasama Optimist, ILCA 4, ILCA 6 i ILCA 7. Regata Sv. Nikola ove će godine ugostiti jedriličare iz Hrvatske, Austrije, Bugarske, Češke, Finske, Francuske, Njemačke, Mađarske, Italije, Latvije, Malte, Crne Gore, Poljske, Slovenije, Srbije, Švicarske, Slovačke, Švedske i Ukrajine.

- Od 2002. godine regata Sv. Nikola ušla je u međunarodni kalendar natjecanja, te se boduje za svjetsku jedriličarsku ljestvicu u olimpijskim klasama. Zato ne čudi da svake godine na regatu dolazi sve više i više jedriličara, rekao nam je Ted Weidlich, tajnik Vege i predsjednik regatnog odbora za klase ILCA.Start natjecanja je svakog dana u 10 sati, što znači da će se jedrilice otiskivati na pučinu već u 9 sati i, ako vremenski uvjeti budu povoljni, ostajati na moru do 15 sati. Regata se može pratiti sa šetališta Lungomare i Zlatne stijene na kojima je moguće održavati distancu. Svakoga dana predviđena su po 3 jedrenja (plova) od kojih svako traje približno sat vremena. Na kraju svakog dana suci će objaviti ukupne rezultate koji nastaju zbrajanjem pojedinačnih jedrenja. Podjela nagrada predviđena je u nedjelju u 16 sati u prostorijama Vege na Mornaru.

- Regata ovakve reputacije i ovakvog kalibra zahtjeva pomnu organizaciju i pripremu kako bi sve funkcioniralo besprijekorno. Jedriličari dolaze iz raznih dijelova Europe s različitim zahtjevima, a posebnost Vege i Svetog Nikole oduvijek je bila da nastojimo svima pomoći i izaći u susret s raznim zahtjevima oko organizacije boravka i putovanja, kao i smještaja prije, za vrijeme i nakon regate. Pripremamo se već mjesecima i unaprijed detaljno radimo na pripremi svih uputa, pravilnika, epidemioloških mjera i materijala kako bi izbjegli nedoumice te omogućili da je regata što je moguće korektnije, rekla je Gea Damjanović, članica Organizacijskog odbora.

Barbiću u spomen

S obzirom na trenutnu epidemiološku situaciju organizatori rade na tome da se tijekom regate poštuju sve COVID-19 mjere, kako bi regata bila uspješna i bez potencijalnih zaraza. Jedrenje je na sreću beskontaktni sport na moru, klase u kojima se održava regata su jednosjedi, što znači da je svaka jedriličarka ili jedriličar sam u jedrilici. Najmanji Optimisti dugi su oko 2 metra, a ILCA-e nešto preko 4 metra što osigurava distancu i na moru.

- Prošle godine regatu smo po prvi put u povijesti morali otkazati zbog tadašnje epidemiološke situacije. Zbog toga smo ove godine "stisnuli" i svim silama se trudimo da bi regatu održali uz pridržavanje i poštivanje svih epidemioloških mjera koje je propisao HZOO i Hrvatski jedriličarski savez. Kako nam je sigurnost na prvom mjestu svim sudionicima u suradnji sa Terra Medica nudimo testiranje na COVID-19, odnosno brzi antignenski ili PCR test. U cijeloj priči nam pomažu naši volonteri, roditelji i sponzori bez kojih regatu ne bi mogli izvesti. Stoga im se i ovim putem zahvaljujem, rekao je Refko Ganić, novi predsjednik Vege. On je na čelo kluba zasjeo u svibnju kad nas je iznenada napustio dugogodišnji član kluba, jedriličar, predsjednik, i najveći promotor regate Vladimir Barbić.

- Svi koji su poznavali Vladu, znali su što je on značio za Svetog Nikolu, ali i najvažnije što je Sveti Nikola značio za njega. Njemu u spomen, odlučili smo jubilarnu 30. regatu proglasiti i 1. Memorijal Vladimir Barbić kako bi ta veza ostala trajna, zaključio je Ganić.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini