AKTIVNI I U "KARANTENI"

JEDAN DAN U IZOLACIJI S ROVINJEŽIMA: Uz bicikliranje i trčanje, dani im prolaze u pecaju, vođenju nastave, cijepanju drva, učenju, POMAGANJU SUPRUGAMA I IGRI S DJECOM

| Autor: Ivica RADETIĆ

Jako je bitno kako si čovjek sam isplanira dan. Prije podne sam okupirana programom "Škola za život preko interneta", a poslijepodne, uz kućanske poslove, iskoristim lijepo vrijeme za vožnju biciklom i boravak na čistom morskom zraku. Teško je, ali moramo biti optimistični da ćemo i ovo zajedničkim snagama prebroditi, kaže rukometašica Jelka Mihovilović, inače profesorica u OŠ Jurja Dobrile *

Sada veći dio dana provodim u krugu obitelji, pomažem supruzi sa zadovoljstvom. Prije podne imam obavezu igrati se s malom kćerkicom Katjom, vjerojatno odbojkašicom. Ipak, poslije podne uspijevam naći vremena da malo treniram, trčim i pomažem roditeljima u spremanju i cijepanju drva, što dobro dođe kad ne možeš ići na treninge, navodi odbojkaš Dean Hrelja

Prema obavijesti na službenim web stranicama Grada Rovinja, temeljem Odluke Stožera civilne zaštite RH o mjerama ograničavanja društvenih okupljanja, rada u trgovini, uslužnih djelatnosti i održavanja sportskih i kulturnih događanja gradonačelnik Rovinja Marko Paliaga donio je Odluku o otkazivanju svih javnih događanja predviđenih za mjesec travanj, svibanj i lipanj u 2020 godini. Slijedom toga, s obzirom na put prijenosa bolesti COVID-19 uzrokovane virusom SARS-CoV-2, sve gradske ustanove i poduzeća, udruge civilnog društva, sportski klubovi, kulturne udruge i društva, obavezni su otkazati okupljanja, druženja, proslave, prijeme ili obilježavanja značajnih datuma planiranih ili predviđenih u periodu od 1. travnja do 30. lipnja ove godine, radi poštivanja protuepidemijskih mjera i mjera socijalnog distanciranja propisanih Odlukom Stožera civilne zaštite RH.

Zajednica sportova Grada Rovinja. koja okuplja više od dvije tisuće sportaša i sportašica te rekreativaca u 33 sportske udruge, zbog mjera sigurnosti i zdravlja građana i sportaša, sredinom ožujka zatvorila je svoja vrata na nogometnim i rukometnim terenima, dvoranama, bazenima i ostalim sportskim objektima, odnosno prostorima gdje se okupljaju sportaši i rekreativci. Jednostavno, nastupila je samoizolacija "ostajemdoma".

Kako rovinjski sportaši u ovoj samoizolaciji provode svoje dane, pokazuje ova anketa, koju smo proveli putem nekoliko istaknutih rovinjskih sportaša kako bi otkrilo što rade u izolaciji, čime se bave i kako im prolaze dani.

David Pinezić, reprezentativac Hrvatske i udičar "Meduze" te osmerostruki prvak Hrvatske (pet puta prvak štap brodica i tri puta štap obala), dane "krati", a gdje drugdje, na moru.

- Povoljno vrijeme izmami me da cijeli dan proveden sam u barci u akvatoriju ispred Rovinja. U želji da sačuvan fizičku kondiciju spojim trening s korisnim, udičarim s brodice i mogu se pohvaliti lijepim ulovom od 5-6 kilograma razne ribe koju sada u samoizolaciji podijelim prijateljima. Inače smo se znali zajednički okupiti i učiniti feštu. Teško je stalno biti kod kuće, ali za dobrobit i zdravlje svih nas moramo se držati zadanih uputa. Koliko smo sami savjesni, toliko će potrajati ova teška situacija, rekao nam je Pinezić.

Jelka Mihovilović iskusna je rukometašica Rovinja, zaposlena u rovinjskoj Osnovnoj školi Jurja Dobrile, pa i u "izolaciji" osim aktivne brige za kondiciju, provodi nastavu svojim učenicima putem novih tehnologija.

- Jako je bitno kako si čovjek sam isplanira dan. Prije podne proveden mi je u programu "Škola za život preko interneta" kad šaljem vježbe učenicima od 5. do 8. razreda, a ujedno i ja koristim za fizičku kondiciju jer znamo da je rukomet kolektivni sport. Uz kućanske poslove, poslijepodne iskoristim lijepo vrijeme za vožnju biciklom i boravak na čistom morskom zraku. Teško je, ali što možemo već se pridržavati uputa Civilne zaštite za naše bolje sutra. Teško je, ali moramo biti optimistični da ćemo i ovo zajedničkim snagama prebroditi, kaže nam Mihovilović.

Vaterpolist Silvio Alberto Poropat, koji igra na dvojnu registraciju u zagrebačkom Medveščaku i rovinjskom Delfinu, također je trenutno u samoizolaciji kod kuće.

- Trenutno sam kod kuće, inače studiram ekonomiju na fakultetu u Zagrebu. Jutra maksimalno koristim za učenje, dok u želji da sačuvan fizičku kondiciju nađem poslije vremena da treniram po uputama trenera iz Zagreba koji mi šalje vježbe. Brat Fran, koji isto igra vaterpolo, i ja zajednički smo sami u teretani te trčanjem i brzim hodanjem vježbamo više od dva sata dnevno. Što se mora nije teško. Ipak, jedva čekam da se zagrije more da mogu vježbati i u vodi, s nestrpljenjem čeka Poropat.

Neven Špiranac, iskusni nogometaš Rovinja, koji živi u Balama, kako sam priznaje, ima sreću da ima veliko dvorište ispred kuće, dovoljno za brojne aktivnosti.

- Silom prilika moraš se prilagoditi i na ovakav život. Za svoje zdravlje, i zdravlje svih nas, moramo poštovati upute Stožera civilne zaštite ako želimo što prije prebroditi ovu krizu. Nakon posla, imam sreću da imam veliko dvorište ispred kuće, gdje sa sinom Alanom treniram po uputama trenera Sabita Šljive. Označio sam malo igralište i s velikim zadovoljstvom poslije podne nabijamo loptu i znamo zajednički trčati. Nije lako, ali vjerujem da će ovome brzo doći kraj, kaže nam iskusni član Rovinježa.

Plivački reprezentativac Hrvatske Matija Mužina, član rovinjskog Delfina, inače državni prvak države u disciplini 50 i 100 metara prsno u kategoriji juniora, osim održavanja kondicije u "skučenom" prostoru mora misliti i na obrazovanje.

- Ustajem dosta rano i već u jutarnjem terminu znam biciklom preći od 10 do 15 kilometara. Po preporuci trenera i izbornika nastojim se držati rasporeda vježbi u jednoj zasebnoj prostoriji kod kuće. Ne zapostavljam učenje te ponovo poslije podne znam trčati 2-3 sata, a često mi se priključi u trčanju tata Sandi. Kako su bazeni zatvoreni, a voda u moru još hladna, nekako trebam održavati kondiciju. Moramo izdržati, iako je u ovoj samoizolaciji dosta teško jer nema druženja i zajedničkih treninga, ističe rovinjski plivač.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of