POKER ASOVA

Istra 1961 je mogla imati četvoricu ekstra talenata u sastavu. Nažalost, publika na "Drosini" NEĆE GLEDATI TAJ FILM

Mogla je to biti osnovica neke buduće, jake Istre 1961 na krilima domaćeg talenta, uz koje bi možda došli i drugi "biseri" iz prošlogodišnjeg pionirskog sastava. Nažalost, publika na "Drosini" neće gledati taj film. Od ovog pokera u pulskom su prvoligašu trenutno još samo Žiković i Lisica, a vrlo brzo ostat će samo potonji

| Autor: Roberto CAR
Noel Bilić, Rocco Žiković, Antonio Mionić i Mateo Lisica

Noel Bilić, Rocco Žiković, Antonio Mionić i Mateo Lisica


Zamislite samo ovaj sastav Istre 1961: u veznoj liniji Rocco Žiković i Antonio Mionić, a na krilima Noel Bilić i Mateo Lisica. Zvuči poput sna? Mogla je to biti realnost pulskog prvoligaša. Riječ je o četvorici iznimnih talenata poniklih u omladinskom pogonu Istre 1961 koji su mogli godinama biti nositelji igre "zeleno-žutih".

Mogla je to biti osnovica neke buduće, jake Istre 1961 na krilima domaćeg talenta, uz koje bi možda došli i drugi "biseri" iz prošlogodišnjeg pionirskog sastava, poput Marka Cukona, Lorenza Travaglie i Franca Corellija. Nažalost, publika na "Drosini" neće gledati taj film. Od ovog pokera u pulskom su prvoligašu trenutno još samo Žiković i Lisica, a vrlo brzo ostat će samo potonji. To je realnost modernog nogometa. Veliki kupuju sve mlađe i mlađe igrače, kadete, pa čak i pionire. I nemoguće ih je zaustaviti, pa klubovima proizvođačima ne preostaje ništa drugo nego li da te odlaske unovče. I tako osiguraju uvjete za stvaranje novih talenata.

Mionić i Bilić su napustili "Drosinu" u ljeto 2018. godine, kad je budućnost pulskog kluba bila neizvjesna i svoj su neprijeporan talent odnijeli u Milan, odnosno Rijeku. Mionić tako igra za primaveru Milana i "kuca" na vrata prvog sastava na kojem je zasad u nekoliko navrata sjedio na klupi. No, pitanje je samo dana kad će upisati debi za slavni klub kojeg danas predvode Zlatan Ibrahimović i Ante Rebić čije poteze mladi Mionić može "upijati" na treninzima. Bilića u Rijeci drže najtalentiranijim izdankom omladinske škole i već će u ovim zimskim pripremama, koje "bijeli" odrađuju u Umagu, imati priliku da se nametne treneru Rožmanu. Njih su dvojica, nažalost, "odlepršali" prije nego li je Grupacija Baskonia-Alaves preuzela konce Istre 1961 i od njihovog odlaska pulski klub nije imao nikakve financijske koristi.

To se ne bi smjelo dogoditi u slučaju Rocca Žikovića. Ukoliko se realizira već dogovoreni prelazak u redove austrijskog giganta RB Salzburga, pulski će klub na ime odštete dobiti dva milijuna eura koji se s bonusima mogu pretvoriti u astronomskih 3,5 milijuna eura. Transfer za povijest, najbogatiji u povijesti pulskog kluba. Zamislite, tek 16-godišnji Žiković donijet će više novaca Istri 1961 nego, primjerice, Dejan Radonjić, Kalilou Traore i Antonijo Ježina zajedno!

Tako treneru Faustu Budicinu zasad ostaje da razvija Matea Lisicu i eventualno dočeka druge talente iz omladinskog pogona. No, puno je važnija poruka koja se ovime šalje čelnicima Istre 1961. Već iz ovoga je vidljivo da "istarski bazen" itekako obiluje talentiranim igračima, da nije istinita ona mantra po kojoj druge sredine imaju puno talentiranije klince. Ali isto tako to dokazuje da netko u pulskom, ali i drugim istarskim klubovima zna trenirati i polako "brusiti" te dijamante. Dakle, nije istina niti da su istarski treneri slabiji od onih u drugim dijelovima Hrvatske. Stoga, ova će odšteta za Žikovića zasigurno uvjeriti vlasnike Istre 1961 da je pulski projekt isplativ, a sama spomen na ove talentirane klince može im poslužiti kao dokaz da su izabrali pravu sredinu za svoj dolazak u ovu regiju. Na njima je da konačno provedu i primjerenu sportsku politiku prve momčadi jer Istra 1961 ima sve preduvjete da konačno postane stabilan prvoligaš. Pa kad već navijači pulskog prvoligaša najvjerojatnije neće nikad imati prilike na "Drosini" gledati ovaj poker asova, mogli bi u bliskoj budućnosti gledati momčad koja se može boriti i za neke više ciljeve od puke borbe za ostanak.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater