ZAGREB

Croatia Rally: Rovanpera u zadnji dan s 20 sekundi prednosti

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Finski vozač Kalle Rovanpera (Toyota) pobjedom u posljednjem subotnjem brzinskom ispitu osigurao je prednost od 19.9 sekundi u odnosu na Estonca Otta Tanaka (Hyundai) uoči četiri nedjeljna brzinca. 

U drugom prolazu najkraćom subotnjom etapom od Vinskog Vrha do Duge Rese (8,78 km) Rovanpera je postavio vrijeme od 4 minute i 36 sekundi. Tanak je bio sporiji 5.1 sekundi, a između ove dvije posade ugurala su se još trojica vozača Finac Esapekka Lappi u Toyoti (+3.4), Belgijac Thierry Neuville u Hyundai (+3.7) i Irac Craig Breen u Fordu (+4.7).

Rovanpera je u drugi dan ušao s ogromnom prednošću od jedne minute i 23.3 sekunde pred Tanakom, ali je u 11. brzincu na Platku zbog probušene lijeve prednje gume izgubio 50 sekundi u odnosu na Estonca.

Ipak, uspio je izdržati pritisak svjetskog prvaka iz 2019. i sačuvati 19.9 sekundi prednosti za posljednji dan.

Na trećem je mjestu Irac Craig Breen, ali njegov je zaostatak već veći od jedne minute (1:13.4).

Najveći pehist ovogodišnjeg izdanja WRC Croatia Rallyja, izuzmemo li Francuza Fourmauxa i Šveđanina Solberga koji su zbog izlijetanja prvog i drugog dana morali odustati od nastupa, svakako je Belgijac Thierry Neuville koji ima silnih problema sa svojim Hyundaijem, što ga je koštalo ne samo izgubljenog vremena na brzinskim ispitima, već i dodatnih vremenskih kazni. U petak je dobio penalizaciju od 40 sekundi zbog kažnjenja na vremensku kontrolu, kad je posljednjh 800 metara sa suvozačem Martijnom Wydaegheom morao gurati svoj automobil, a onda mu je na to prije subotnjih brzinaca dodana još jedna minuta zbog višekratnog prekoračenja dopuštene brzine na spojnim sektorima, na što je bio prisiljen zbog kašnjenja na vremensku kontrolu.

Unatoč svemu tome, Neuville je još uvijek u borbi za treće mjesto, jer za Breenom zaostaje manje od pet sekundi.

U subotu su organizatori bili prisiljeni skratiti predviđeni program sa osam na sedam brzinskih ispita, kako ne bi ugrozili sigurnost posada. U poslijepodnevnom dijelu programa je zbog magle i loše vidljivosti otkazan brzinski ispit na Platku.

U nedjelju su na rasporedu četiri brzinca na dvije trase, koju će vozači prolaziti po dvaput. Brzinski ispit Trakošćan - Vrbno (13,15 km) u jutarnjem dijelu ima start u 7.18 sati, a Zagorska Sela - Kumrovec (14,09 km) u 8.38 sati. U drugom prolazu će start kod Trakošćana biti u 10.26 sati, a posljednja etapa, tzv. Power Stage koji donosi i dodatne bodove, krenut će iz Zagorskih Sela u 13.18 sati. 

WRC Croatia Rally (redoslijed nakon 16 od 20 brzinskih ispita)
1. Kalle Rovanpera (FIN/Toyota GR Yaris Rally1) 2:14:54.5
2. Ott Tanak (EST/Hyundai i20 N Rally1)       +19.9
3. Craig Breen (IRS/Ford Puma Rally1)       +1:13.4
4. Thierry Neuville (BEL/Hyundai i20 N Rally1)  +1:18.3
5. Elfyn Evans (VB/Toyota GR Yaris Rally1)    +2:08.2
6. Takamoto Katsuta (JAP/Toyota GR Yaris Rally1) +5:47.7
...

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini