ESSEN

Bach: MOO nije sudac u političkim sporovima

| Autor: Hina
(Hina/EPA)

(Hina/EPA)


Olimpijske igre i njihovo vladajuće tijelo, Međunarodni olimpijski odbor, ne mogu biti suci u globalnim političkim sporovima, rekao je u srijedu predsjednik Thomas Bach, braneći planove MOO-a da na Igrama u Parizu 2024. uključi ruske i bjeloruske sportaše.

Govoreći na političkom forumu u Essenu, Bach je rekao da bi se Igre trebale držati podalje od politike jer bi inače izgubile snagu ujedinjenja, navodeći primjere prošlih bojkota iz 1970-ih i 1980-ih.

"Ako politika odlučuje tko može sudjelovati u natjecanju, onda sport i sportaši postaju oruđe politike. Tada je nemoguće da sport prenese svoje ujedinjujuće moći", rekao je Bach u svom govoru.

"Moramo biti politički neutralni, ali ne i apolitični. Dobro znamo da politika vlada svijetom. Dobro znamo da naše odluke imaju političke implikacije i to moramo uključiti u svoja razmišljanja. Ali ne bismo trebali pogriješiti da se uzdignemo u suce političkih sporova jer će nas te političke moći slomiti", rekao je Bach. 

MOO je uveo sankcije protiv Rusije i Bjelorusije nakon ruske invazije na Ukrajinu prošle godine, ali sada oklijeva u potpunosti isključiti njihove sportaše s Olimpijskih igara zbog straha od povratka bojkota iz doba Hladnog rata.

U siječnju je odredio put za natjecatelje iz Rusije i Bjelorusije da zarade olimpijska mjesta kroz azijske kvalifikacije i da se natječu kao neutralni sportaši u Parizu sljedeće godine. Neki su savezi od tada ponovno primili Ruse i Bjeloruse u natjecanja, ali postoji i značajno protivljenje planovima MOO-a.

Nekoliko desetaka prosvjednika, uključujući ukrajinske izbjeglice, okupilo se ispred koncertne dvorane u Essenu prije Bachova govora, protiveći se bilo kakvom sudjelovanju ruskih i bjeloruskih sportaša na Igrama u Parizu. Držali su slike bombardiranih sportskih borilišta i transparente koji su pozivali na potpunu zabranu ruskih i bjeloruskih sportaša.

Ukrajina, koja je predvodila poziv na njihovu zabranu, također je zaprijetila bojkotom ako im se dopusti natjecanje u Parizu. Konačna odluka još nije donesena.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini