brutalnost na granici

VIDEO / Migranti otjerani iz Srbije natrag u Sjevernu Makedoniju: Morali se skinuti i pješačiti na niskim temperaturama

| Autor: Novi list
Screenshot iz videa

Screenshot iz videa


Internetom i društvenim mrežama kruže videozapisi koji prikazuju muškarce koji hodaju u koloni i bez odjeće, na temperaturama blizu nule. To su migranti prisiljeni vratiti se pješice iz Srbije u Sjevernu Makedoniju, piše Il Corriere della Sera.

Pritužba je stigla od nevladine udruge Legis – aktivne u Sjevernoj Makedoniji – kako je izvijestio Guardian. Video je navodno oko 10. veljače snimio stanovnik sela Lojane, smještenog u blizini granice sa Srbijom.

Prema pritužbi nevladine udruge, oko 50 ljudi doživjelo je istu sudbinu kao i muškarci prikazani na snimci. Video pokazuje kako se na tom području  ne poštuje pravo na život žena i muškaraca, već ih se ponižava bez trunka humanosti.  Izgleda da je bila riječ o sirijskim migrantima, piše L’Unita.

Predsjednik te nevladine udruge Jasmin Ređepi izjavio je za Guardian kako je do tjeranja migranata natrag odnosno pushbacka došlo nedugo nakon summita o suradnji na granici između EU i Srbije.

Navodno je ovo prvi ovakav slučaj, iako je nažalost  već bilo vijesti o nasilju prema migrantima na rutama istočne Europe, piše L’Unita.

Izvršni ravnatelj Središta za zaštitu azila u Srbiji Radoš Đurović izjavio je kako je tjeranje (pushback) migranata iz Srbije natrag u Sjevernu Makedoniju postalo uobičajeno, iako je to bio prvi put da se dogodilo na toliko brutalan način. Dunja Mijatović, povjerenica za ljudska prava u Vijeću Europe, izjavila je: "Optužbe o ponižavajućem pushbacku migranata zahtijevaju od državnih vlasti brzu i učinkovitu istragu".

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater