NOVI PROJEKT, STARO STANJE

ŽUPANIJA NA KAŠTIJUNU PLANIRA GRADITI TERMOCENTRALU! Tvrde da već imaju investitore, čekaju dozvolu Vlade

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
Termocentrala bi bila smještena negdje pored postojećeg postrojenja Kaštijun (M. MIJOŠEK)

Načelnik Županijske uprave Valerio Drandić kaže da bi investitori o svom trošku izgradili postrojenje, a zauzvrat bi besplatno dobivali gorivo iz otpada (SRF) s Kaštijuna koji bi u termocentrali koristili kao pogonsko gorivo i proizvodili struju. Tako bi se centar trajno mogao riješiti SRF-a

Istarska županija i tvrtka Kaštijun razmatraju mogućnost gradnje termocentrale koja bi bila smještena u blizini Županijskog centra za gospodarenje otpadom (ŽCGO) Kaštijun. "Ako nam Vlada da zeleno svjetlo za gradnju termocentrale, kojom bismo proizvodili struju na Kaštijunu, to bi moglo biti trajno rješenje za zbrinjavanje goriva iz otpada (SRF) koji se gomila u županijskom centru", potvrdio je načelnik Županijske uprave Valerio Drandić.

Drandić ističe da već postoje zainteresirani investitori koji bi o svom trošku izgradili postrojenje, a zauzvrat bi besplatno dobivali SRF s Kaštijuna koji bi u termocentrali koristili kao pogonsko gorivo i proizvodili električnu energiju. Tako bi se centar trajno mogao riješiti goriva iz otpada.

Nacionalno rješenje

Ako je Vlada za ovu godinu najavila izradu nacionalnih smjernica za rješavanje problema plasmana goriva iz otpada, taj dugo očekivani dokument još nije zaživio. U međuvremenu se SRF na Kaštijunu, koji je uz riječku Marišćinu prvi centar takve vrste u Hrvatskoj, i dalje gomila, a za njegov plasman Kaštijun mora plaćati, umjesto da ga prodaje. Kao najnovija opcija za rješenje tog problema sad se spominje termocentrala.

Koliko je to realno, teško je reći, no da i prođe ta opcija, vjerojatno će sve predugo trajati, pa je pitanje što će u međuvremenu biti s SRF-om. Moguće je da će se do gradnje termocentrale zbrinjavati putem ovlaštenih tvrtki koje će se javljati na natječaje, ili će država u međuvremenu naći rješenje i centrima osigurati lokaciju za zbrinjavanje goriva iz otpada.

Holcim nije dovoljan

- Toplinska energija koja bi nastajala u termocentrali koristila bi se na obližnjim poljoprivrednim površinama za staklenike i plastenike, za što postoji veliki interes na području Medulina, kaže Drandić

Član Nadzornog odbora tvrtke Kaštijun Enco Crnobori naglašava da na Nadzornom odboru Kaštijun o ideji gradnje termocentrale nije bilo ni riječi.

- U svakom slučaju, dođe li do nekih konkretnih pomaka te se zaista donese odluka o gradnji jednog takvog pogona, sve treba proći širu javnu raspravu. Osobno mislim da termocentrali nije mjesto na Kaštijunu. Svakako, prije ulaska u bilo kakvu investiciju treba vidjeti kakvi su benefiti, kaže Crnobori.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum