Maskota pulske Lipe osvojila važnu nagradu

Zlatni Treffi iz pulske Lipe - maskota zlatnog sjaja

| Autor: Vanesa BEGIĆ

Dobre vijesti ponovno stižu iz pulske Škole za turizam, ugostiteljstvo i trgovinu, i to u "režiji" profesorica njemačkog jezika Marine Bojanić i Vesne Pavletić.

U sastavu manifestacije Goethe-Instituta Hrvatska "DaF- HackathON: Iz prakse za praksu" želi se stvoriti motivirajuća i multiplikatorska platforma za nove koncepte i ideje, s namjerom da se posebno zanimljiva postignuća nastavnika nagrade, primijene u praksi i nastave razvijati. Ovaj je intrigantan natječaj ljetos otvoren za nastavnike njemačkog jezika u cijeloj obrazovnoj vertikali Republike Hrvatske, od vrtića preko osnovne i srednje škole do visokog školstva.

Maskota od devet godina

- Kad smo vidjele temu i propozicije natječaja, nismo dvojile koji nastavni koncept prijaviti. Nesumnjivo je da je naš Treffi, devetogodišnja maskota učenika koji uče njemački jezik, vrijedna ideja koju u svojoj nastavi mogu primijeniti kolege koji podučavaju njemački jezik na svim razinama znanja i u svim dobnim skupinama, rekla je profesorica Marina Bojanić. Na natječaj se javilo puno nastavnika iz cijele Hrvatske, a deset najuspješnijih odabranih priloga natjecalo se za vrijedne nagrade. Predstavljeni su inovativni koncepti koji imaju za cilj još uspješnije, brže i lakše savladavanje njemačkog jezika uz kreativne metode ili multimedijske sadržaje. Sama pojedinačna prezentacija smjela je trajati najviše deset minuta, nakon čega je publika ocjenjivala rad prema sljedećim kriterijima: inovativnost, primjenjivost i upotrebljivost u nastavi te mogućnost široke primjene i daljnjeg razvoja.

Treffi iz pulske Lipe u velikoj je konkurenciji osvojio prvo mjesto, a nastavnice Marina Bojanić i Vesna Pavletić vrijedne stipendije Goethe-Instituta za nastavnike njemačkog jezika.

- Stručno usavršavanje u Njemačkoj sastavni je dio našeg rada budući da se kontinuirano usavršavamo kako bismo našim učenicima uvijek mogle ponuditi suvremenu nastavu prema najnovijim spoznajama metodičke znanosti uz najsuvremenije sadržaje i medije u nastavi, rekle su nastavnice Marina Bojanić i Vesna Pavletić, multiplikatorice Goethe-Instituta za PASCH projekte.

Od Argentine do Tanzanije

Treffi je javnosti prvi put predstavljen na Dan kravate, 18. listopada 2010. godine ispred pulske Arene. Od tada je putem internetske platforme svjetske inicijative "Škole: partneri budućnosti" koja okuplja više od 2.000 škola u cijelom svijetu u kojima se posebna pažnja posvećuje njemačkom jeziku obišao sve kontinente u sklopu projekta umrežavanja. Tako je Treffi postao svjetski putnik koji je poštom sa svojim paketom didaktiziranih materijala za uporabu u nastavi bio u argentinskom vrtiću, šetao Moskvom, gostovao u američkoj srednjoj školi, u Goethe-Institutu u Tanzaniji, na usavršavanjima za nastavnike njemačkog jezika u Münchenu i na mnogim drugim mjestima promovirajući Pulu i Istru. Taj je projekt predstavljen i u metodičkim priručnicima za podučavanje njemačkog jezika (DLL) u izdanju Goethe-Instituta budući da je dugoročno održiv i univerzalno primjenjiv.

Nagrađenu će inovativnu nastavnu ideju profesorice Bojanić i Pavletić predstaviti i ostalim kolegama nastavnicima njemačkog jezika na ovogodišnjem Znanstveno-stručnom skupu Hrvatskog društva učitelja i profesora njemačkog jezika koji se od 15. do 17. studenog održava u Poreču.


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater