GRADSKA PRIZNANJA

Zaslužni Puljani u 2021. godini: NAGRADA GRADA PULE FOTOGRAFU DUŠKU MARUŠIĆU ČIČIJU

| Autor: Mirjana VERMEZOVIĆ IVANOVIĆ


Nagrada Grada Pule za 2021. godinu dodijeljena je pulskom fotografu i fotoreporteru Dušku Marušiću Čičiju. Izabran je među 13 kandidata, a predložili su ga Turistička zajednica Pule, Institut Mediteran - Memo muzej i Zdravko Šorak iz Pule. U obrazloženju Odbora za dodjelu nagrada i drugih priznanja Grada Pule, kojim predsjeda Jadranka Černjul i čiji prijedlozi uskoro idu pred gradske vijećnike, navodi se da je Marušić nagrađen zbog "vrhunskog spoja fotografskog umijeća i zanata kojim nam ostavlja u naslijeđe bogat fundus fotografija raskošne vizure i ljepote grada, dajući vrijedan doprinos razvoju kulture i ugleda grada Pule". Ovo veliko priznanje prati i novčana nagrada, šest prosječnih mjesečnih pulskih plaća u tekućoj godini.

Za Nagradu grada Pule zaprimljeno je 16 prijedloga za 13 kandidata. Predloženi su Igor Jovanović i Igor Šaponja, profesori povijesti koji su niz godina prikupljali svjedočanstva žrtava nacifašističkog terora u Drugom svjetskom ratu, potom izdavač Elmo Cvek, Goran Fazlović, grupa Lilihip, Vesna Petrović Foškera, Nicol Fornažar, Jasminka Brkljača, Mirjana Kalčić i Boris Stermotić. Zanimljivo je da se među kandidatima našao i direktor Monte Gira Darko Buršić koji je - prema obrazloženju predlagatelja, tvrtke G.E.I. Istring - "svojim 25-godišnjim djelovanjem i radom unaprijedio i uredio Gradsko groblje Pula koje spada u sam vrh svjetskih groblja po ljepoti i čistoći".

Kandidature Marka Račana i Jovana Todorovića nisu prošle jer su zaprimljene izvan roka.

Za postignute izvanredne sportske rezultate i osobite uspjehe u prethodnoj godini, Grbom grada Pule nagrađen je Robert Klačar, kategorizirani vrhunski sportaš pulskog Judo kluba "Istarski borac". On je, osvojivši srebro na lanjskom Europskom prvenstvu za mlade seniore u kategoriji do 66 kilograma, dao značajan doprinos razvoju sporta i ugleda Pule, stoji u obrazloženju Odbora. Klačar će biti nagrađen i dvjema prosječnim pulskim plaćama. Predložilo ga je Vijeće Mjesnog odbora Monvidal i bio je jedan od trojice kandidata. Među njima su Goran Fazlović kojeg je predložio Karate klub Pula te Davor Komar kojeg je predložila Sportska zajednica grada Pule.

Povelja grada Pule dodijeljena je, među 11 kandidata, KUD-u "Matko Brajša Rašan" za 70. godišnje kulturno-umjetničko stvaralaštvo, izniman doprinos očuvanju identiteta i glazbene baštine istarskog podneblja te promicanje kulture i ugleda Pule.

Nagrada i druga priznanja bit će uručeni dobitnicima 5. svibnja, na svečanosti obilježavanja Dana grada Pule.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of