za sigurnu školu

ZAPOSLENI U ŠKOLAMA NA PROSVJEDU: Naše škole su bojišnice na kojima ratujemo s devijantnim učenicima

(foto Denis Lovrović)

(foto Denis Lovrović)


Nekoliko stotina nastavnika i nastavnica, profesora i profesorica iz hrvatskih škola okupilo se na prosvjedu pod nazivom "Za sigurnu školu", gdje traže da im se omogući neometan rad, odnosno da sustav uspješnije rješava probleme koje u učionicama imaju s učenicima i učenicima koji ih na grub način onemogućavaju u svakodnevnom obavljanju posla.

Povod za ovaj prosvjed događaj je iz Čakovca, gdje se profesor Franjo Dragičević fizički obračunao s dvojicom učenika koji su ga maltretirali, gađali ga kredom i pljuvali na klupe. Profesor iz Čakovca obratio se okupljenima na ovom prosvjedu.

- Činjenica je da naše škole nisu sigurne. Mnoge su bojišnice u kojima devijantni učenici provode strategiju borbe. Nastavnici su mete. Rijetko koja zemlja je lijepa kao Hrvatska i ona zaslužuje bolje. Pozivam nadležne koji ovaj problem mogu riješiti u ne više od dva mjeseca jer mi želimo raditi u sigurnoj školi. Zašto smo ovaj problem gurali pod tepih 20 godina. Naši ravnatelji ne talasaju jer je najlakše pokazati kako je u školi sve u redu. Ravnatelji žive u apsurdnom vremenu i većina ih se doživljava faraonima. No, oni to nisu, oni bi trebali biti suradnici, rekao je pred okupljenima Dragičević.

Govoreći o svom slučaju, koji je bio povod za današnji prosvjed, profesor iz čakovca rekao je: "Ja bih prihvatio otkaz jer stotine tisuća ljudi su ga dobili, no ja sam 38 godina bio pijevac i svi koji misle da ću sad postati kokoš griješe. Ja na to nisam spreman, niste ni vi, poručio je profesor iz Čakovca.

Nastavnici i profesori, nastavnice i profesorice ovim prosvjedom između ostalog traže i trogodišnju kaznu zatvora za odraslu osobu, koja prosvjetnog radnika sprječava u obavljanju posla , a pet godina zatvora za nanošenje teže tjelesne ozljede djelatniku ili djelatnici škole. Status službene osobe treći je zahtjev zaposlenih u hrvatskom školstvu, koji su stigli na današnji prosvjed.

Zaposleni u školama prosvjedovali su pod transparentima "Učitelj nije boksačka vreća", "I ja želim biti siguran", "Napad na učitelja = napad na policiju", "Mi smo odgojna, a ne preodgojna ustanova", "I dobra djeca imaju svoja prava", "Danas nas kredom, sutra vas nožem"...(PN)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini