JEDINSTVENA U HRVATSKOJ

VRIJEDNO EKOLOŠKO PRIZNANJE ZA FRATARSKI OTOK: Šljunčana plaža kraj glavnog mola dobila oznaku "EKO plaža"

| Autor: Borka PETROVIĆ
Otok Veruda - zelena oaza Puljana

Otok Veruda - zelena oaza Puljana


Otok Veruda, najdraži otok Puležana poznatiji pod imenom Fratarski, dobio je veliko priznanje - oznaku "EKO plaža" kao jedini takve vrste u Hrvatskoj.

Upravni odjel za turizam Istarske županije je na inicijativu Ministarstva turizma izradio Regionalni program uređenja i upravljanja morskim plažama, postavljajući prije svega ekološke standarde. Plaža na Fratarskom otoku zadovoljila je uvjete eko plaže minimalnim tehničkim uvjetima i svojim posebnim elementima. Na plaži će se nalaziti info-ploča s opisom vrijedne flore i faune koja obitava na tom području te naznačenim pravilima ponašanja na eko plažama.

Gradonačelnik Pule Boris Miletić kaže da ovo ekološko priznanje potvrđuje zeleni status koji otok ima među građanima Pule. "Iz godine u godinu radimo na očuvanju njegove autentičnosti, prirodnog ambijenta te nastavljamo razvijati i obogaćivati otok kao mjesto na kojemu će građani i dalje aktivno provoditi slobodno vrijeme", poručio je Miletić.

Eko plaža nalazi se na sjevernoj strani otoka, neposredno uz glavni mol i recepciju kampa. Uglavnom je šljunčana, prostire se dužinom od 350 metara, prosječne širine 12 metara, dok je u zaleđu prelijepa prirodna borova šuma. Na plaži je tenda za presvlačenje, u blizini spremnici za otpad, a na sto metara sanitarni čvor s pitkom vodom i tuševima s toplom vodom iz solarnih kolektora.

Fratarski otok već se priprema za ljetnu sezonu. Uz zabavni program "Ljeto na Fratarskom", koji donosi koncerte, predstave, kulinarsko natjecanje "GRILLijada" i plivački maraton "Fratarski - Bunarina", tradicionalan je i dječji ljetni kamp.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom