NAJNOVIJEDan priznanja republike hrvatske

VLADIMIR ŠEKS U UMAGU: 27 godina od priznanja je malo za život jednog pojedinca, a još manje naroda


Osobit značaj proslavi spomendana – Dana priznanja Republike Hrvatske, u prepunoj Gradskoj vijećnici Grada Umaga, dao je Vladimir Šeks kao izaslanik predsjednika Vlade RH i državnog HDZ- a Andreja Plenkovića. Počevši od Božićnog ustava 22. prosinca 1990. godine, a zatim donošenja ustavne odluke 25. lipnja 1991. do dana međunarodnog priznanja 15. siječnja 1992. godine, dao je Šeks kraći povijesni prikaz o ključnim događajima na postajama hrvatskog križnog puta koje je kao samostalna i suverena država morala proći do svog međunarodnog priznanja.

-Imao sam iznimnu čast i zadovoljstvo biti predsjedatelj radne skupine koja pripremala sve akte o hrvatskoj državotvornosti i suverenosti, ali zahvaljujući prvom hrvatskom predsjedniku dr. Franji Tuđmanu i njegovoj odlučnosti, postavili smo ustavno pravni državni kameni temeljac za slobodnu i suvremenu demokratsku državu te raskidu svih državno pravnih sveza sa Jugoslavijom. Dobili smo povjerenje i jedinstveno priznanje svih članica tadašnje EU koje je bilo objavljeno u Corriere della sera, a nakon toga se nastavila politička borba za priznanje ostalih europskih zemalja i zemalja svijeta, a prvenstveno U.S. Departmenta koji se opirao našoj samostalnosti i suverenosti, iznosio je Šeks događaje i ključne činjenice do međunarodnog priznanja SAD-a 7. travnja 1992., uz napomenu da je 27 godina od priznanja malo za život jednog pojedinca, a još manje jednog naroda.

Sa sjetom i ponosom svoj je povijesni vremeplov završio izgovorenim riječima prvog hrvatskog predsjednika dr. Franje Tuđmana u večeri međunarodnog priznanja.

„Današnji dan - 15. siječnja 1992. - biti će zlatnim slovima uklesan u cijelu, četrnaeststoljetnu povijest hrvatskog naroda na ovome prostoru, za nas svetom tlu, između Mure, Drave, Dunava i Jadrana".

U drugom dijelu programa uslijedilo je predstavljanje knjiga Vladimira Šeksa „Državni udar“ I. i II. u organizaciji Ogranka matice Hrvatske Umag i Družbe “Braća hrvatskoga zmaja” o kojoj su govorili recenzenti knjige, gospodin Ivan Miškulin, kao i dr.sc. Nevio Šetić. U uvodnom slovu Šetić je osim sadržaja knjige, koja se čita kao roman, iznio i nekoliko osnovnih podataka o samome autoru.

-Strpljivost, preciznost i razgovori s argumentima, to su njegove velike odlike, a tako je i pisana uzbudljiva knjiga u dva dijela koji se temelje na transkriptima, raznim dokumentima te zapisnicima sa sjednica predsjedništva HDZ-a. Knjiga se bavi rasvjetljavanjem raskola u vrhu državne vlasti i vladajućeg HDZ-a od 1992. do 1994. godine koji će imati dalekosežne posljedice za hrvatsku državu te hrvatsku politiku prema BiH.

Svečanosti su nazočili dr. Jurica Šiljeg predsjednik HDZ-a Istarske županije, Vili Bassanese gradonačelnik Grada Umaga i predsjednik SDP-a Istarske županije, Mauro Jurman, zamjenik gradonačelnika Grada Umaga, Ivan Belušić, zamjenik gradonačelnika Grada Umaga te Floriana Bassanese Radin zamjenica Gradonačelnika Grada Umaga , ostali uvaženi uzvanici i pripadnici braniteljskih udruga. Kroz program proslave uz prigodnu čestitku prisutne je vodila predsjednica umaškog HDZ-a Ilirijana Croata Medur. Organizator proslave je umaški HDZ. (Sanja BOSNIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater
Webcams provided by webcams.travel add a webcam