ZBOG DUGOVA BOLNICA

VELEDROGERIJE NAJAVILE OBUSTAVU LIJEKOVA Dr. Irena Hrstić: "Zasad lijekova ima. Ne nađe li se rješenje KROZ DESET DANA MOGLI BI BITI U OZBILJNOM PROBLEMU"

| Autor: Danijela BAŠIĆ-PALKOVIĆ
(Snimio Neven Lazarević)

(Snimio Neven Lazarević)


Važno je naći dugoročno rješenje, a ne samo na brzinu gasiti vatru. Vjerujem da će Ministarstvo zdravstva i Ministarstvo financija pronaći model i da ćemo ovoj priči jednom stati na kraj. U trenutku kada ne znamo što će biti s koronom, brinuti oko dugova za lijekove i isplati plaća, nije nimalo jednostavno, kaže ravnateljica pulske bolnice dr. Irena Hrstić

Zbog dugova bolnica, predsjednik udruženja veledrogerija pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Tomislav Kulić najavio je obustavu isporuku lijekova za 75 posto bolnica ili značajnu redukciju za veliku većinu hrvatskih bolnica. Obustava se odnosi na one zdravstvene ustanove koje svoja dugovanja nisu podmirile dulje od godinu dana. U udruženju veledrogerija mjesecima upozoravaju na ovu situaciju, a sad pak tvrde da nisu više u stanju podmirivati obaveze prema dobavljačima, pa će preostale zalihe morati usmjeriti prema kupcima koji su bolji platiše.

Kakva je situacija u pulskoj Općoj bolnici i postoji li opasnost da najveća zdravstvena ustanova u Istri zbog dugovanja prema veledrogerijama ostane bez prijeko potrebnih lijekova, i to baš u trenutku kad se situacija s brojem zaraženih COVID-om pogoršava, pitali smo ravnateljicu bolnice dr. Irenu Hrstić.

Ona naglašava da ovakve najave iz veledrogerija nisu novost, budući da se ova tema svako toliko aktualizira, jer problem nije sustavno riješen.

- Kontaktirali su nas predstavnici veledrogerija najavivši da će obustaviti isporuku lijekova dok god ne podmirimo dug koji je veći od 365 dana. Ovo nije prvi put, i ne mogu reći da veledrogerije na to nemaju pravo. To što bolnica danas neće dobiti isporuku, neće biti problem, jer uvijek postoje određene zalihe. Međutim, ako ovo potraje duže do deset dana, onda može biti ozbiljnijih problema. S druge strane, ne treba dizati paniku, jer još se nije dogodilo da bolnice stvarno ostanu bez lijekova za pacijente. Naravno, treba poduzeti sve da tog ne dođe. E sad kako ćemo to riješiti u ovom trenutku ne znam. Kontaktirala sam predsjednika Upravnog vijeća bolnice Valeria Drandića kojeg sam upoznala s ovim najavama, a o tome smo i službeno obavijestili i Istarsku županiju kao osnivača, navela je ravnateljica.

Naglasila je da u ovom trenutku pulska bolnica ima dug stariji od 365 dana u iznosu od ukupno 11 milijuna kuna. Kako bi veledrogerije nastavile isporuku, bolnica prethodno taj dug mora podmiriti. Pitanje je kako.

- Veledrogerije računaju dug od dana kada su bolnici izdale račun, a mi od dana kad je račun došao na naplatu. Stoga bolnički dug stariji od 365 dana mi smatrano iznos od 11 milijuna kuna. To se zove dospjeli dug, a ukupan dug stariji od 365 dana je 28,5 milijuna kuna. No ako se pita veledrogerije oni pak računaju da bi pulska bolnica trebala podmiriti dug od 28,5 milijuna kuna.

Bolnica je u ovaj problem došla ponajprije zbog novog obračuna prekovremenih sati. De facto, sva sredstva koja dobivamo od HZZO-a odlaze nam na plaće i onda nam ne ostaje za pokrivanje dobavljača, iako je trošak objektivno nastao, kaže dr. Hrstić.

Na pitanje što ako se ne pokrije dug i koji lijekovi su najkritičniji, dr. Hrstić kaže da su to lijekovi namijenjeni rješavanju životno ugrožavajućih tegoba.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini