NAJNOVIJE


FAŽANA

Valentinovo za parove s impozantnim bračnim stažem: Brak je buket ruža s trnjem - TRZAVICE ZABORAVIŠ, OSTAJE LJUBAV


- Naš brak nije idealan, ali je blizu toga da bude idealan, rekao mi je jednom suprug, što me jako usrećilo, i po tome vidite da smo već dugo u sretnom braku, kaže nam Dinora Ivančić koja već 60 godina živi u skladu sa Silvijom. Njih su dvoje tek jedan od osam fažanskih parova s impozantnim bračnim stažem. Za njih je, ali i druge koji slave 50, 55, 60, 65 i više godina zajedničkog života, Općina organizirala tradicionalnu proslavu na Valentinovo u Multimedijalnom centru.

Osim zdravice za slavljenike, priređen je i ples za sve Fažance pa su se jubilarcima na plesnom podijumu pridružili mnogi koji još vjeruju u ljubav i vrijednosti čvrste veze.

- Ako me pitate da li bih sve to ponovila, kažem: "Da, ponovila bih". Neke je stvari u braku trebalo pregrmjeti, bilo je i trzavica, a sada vidimo da je najvažnije u svemu tome ipak bilo zdravlje, razumijevanje i ljubav, priča nam između plesa umirovljena nastavnica Dinora. Prepričava i anegdotu s izleta kada joj je prišla nepoznata žena i rekla joj da već neko vrijeme promatra nju i supruga te da među njima vidi ljubav i razumijevanje pa bi najsretnija bila da i sama doživi takav sklad.

Brak kao buket ruža s trnjem

- To mi je bilo tako lijepo za čuti, lijepo priznanje. Kada sam se udavala otac mi je rekao da je brak kao buket ruža s trnjem. Možete se i posvađati, govorio je, ali do sutra se morate pomiriti. Tako je i bilo, kaže Dinora. Ona i Silvio imaju jednog sina i dvoje unuka.

- Sve što je rekla mogu samo potvrditi. Ako nema razumijevanja i tolerancije ni brak ne može egzistirati. Ništa se ne postiže preko noći, pa ni dobar brak, zaključio je Silvio Ivančić.

Uz njihov jubilej, na Dan zaljubljenih slavili su se i jubilarni pirovi Marije i Dragutina Falamića, Eme i Blaža Pitona, Fumice i Romana Brgića, Marije i Josipa Ladavca, Antona i Ane Bergić, Zore i Darija Šurana, Ljubice i Antona Cetine, no mnogi od parova proslavi se nisu mogli odazvati. Supružnici Ladavac, koji su u braku od prosinca 1958., ples nisu željeli propustiti.

- Kako je bilo u braku? Ma samo mi to znamo. Odradili smo tih 60 godina, podigli i očuvali familiju i to je naš veliki uspjeh, priča nam Maria, inače rođena Fažanka u ribarskoj obitelji Devescovi.

Što je život teži to je lakše očuvati brak

- Josip je došao iz Poreča, i on je bio ribar. Ribarili smo, uvijek na rivi, po zimi čistili mreže, koliko smo se samo smrzavali. Bio je težak život, ali izgleda da što je život teži to je lakše očuvati brak, to je i više međusobnog razumijevanja, priča nam Maria dok se osvrće na protekla desetljeća zajedničkog života, na troje djece, troje unuka, dva praunuka…

Fumica i Romano Brgić u braku su 66 godina. U Valbandonu su se okućili prije 40-ak godina, prije toga živjeli su u Puli, ona je rodom iz Svetog Lovreča, on iz Manjadvorci. Zajednički život iznjedrio je dvije kćerke, četiri unuka i desetero praunučadi!

- Krasno nam je bilo zajedno. Ne mogu reći ništa grdo kad nam je toliko leta zajedno pasalo. Kod nas je sve po demokratski, svi se slušaju i poštuju, kako je u braku, tako je i u fameji, kaže Romano.

I prije nego je slavlje uz muziku grupe Emonon počelo, načelnik Radomir Korać održao je prigodnu zdravicu.

- Kada vas vidim, vidim da se borite, da se volite i da ste za ljubav spremni na sve, rekao je Korać, a donačelnica Ada Damjanac poručila je slavljenicima da im Valentinovo i dalje bude cijele godine, a ne samo na jedan dan. (Zvjezdan STRAHINJA)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum
Webcams provided by webcams.travel add a webcam