HUMANOST NA DJELU

USPJEŠNO OKONČANA HUMANITARNA AKCIJA: U mjesec dana pulski Lions klub sakupio je sredstva za kupnju proteze stopala za Puljanina Mirsada Taletovića

| Autor: Lara BAGAR
Mirsad s novim protetskim stopalom ispred tvrtke Ottobock u Šijani koja je izradila protezu te sudjelovala kao donator (Snimio Dučko Marušić Čiči)

Mirsad s novim protetskim stopalom ispred tvrtke Ottobock u Šijani koja je izradila protezu te sudjelovala kao donator (Snimio Dučko Marušić Čiči)


U nehumanim vremenima humanost je itekako na djelu. U niti mjesec dana pulski Lions klub sakupio je sredstva za kupnju proteze, Challenger stopala koje je jučer dobio 45-godišnji Puljanin Mirsad Taletović, dugogodišnji maratonac kojem je u srpnju prošle godine, uslijed komplikacija nastalih nakon višestrukog prijeloma gležnja na treningu, amputirano lijevo stopalo.

Vrhunska proteza

Vrlo dirljivo i emotivno bilo je vidjeti Mirsada s novim stopalom, višenamjenskim stopalom Challenger koje je tvrtka Ottobock izradila po mjeri, a njegova ergonomija pogoduje različitim aktivnostima, od hodanja do rekreativnih sportova. Unatoč pandemijskim mjerama i maskici koja je zaklanjala lice, oči su odavale neizmjernu sreću i spremnost na novi maraton - života. Vidno uzbuđen Mirsad se zahvalio svima koji su sudjelovali u akciji "Put u novi život - maraton života".

- Osjećaj je bliži zdravoj nozi. Vjerujem da će mi sada biti lakše prilagoditi se svim aktivnostima. Nastavit ću raditi na sebi i truditi se da mi ovaj defekt ne pravi neke probleme u životu i nadam se da će to, uz ovo stopalo, sada biti puno lakše, rekao je Mirsad koji u suradnji s fizioterapeutkinjom Vesnom Kolar iz pulske zdravstvene ustanove Zlatne ruke, inicijatoricom ove akcije, nastavlja put oporavka.

Vesna Kolar je s Mirsadom nakon operacije sve vrijeme provodila fizikalnu terapiju u kući s namjerom poboljšanja stanja nakon amputacije potkoljenice i adaptacije te nije krila zadovoljstvo.

- Ova proteza čovjeku omogućava veliku stabilnost i sukladno tome veću mobilnost, što je jako važno za Mirsada jer se i dalje želi nastaviti baviti svojim dosadašnjim aktivnostima. Posebice je dobra zbog svoje amortizacije prilikom hoda ili većih aktivnosti kada se šok toliko ne odražava na koljeno i kuk, tako da ne pati ni jedan sistem u tijelu, već se maksimalno prilagođava normalnom hodu i kretnji, a osjećaj je gotovo identičan kao da je to njegova noga. S tom ortozom Mirsad će, uz vježbu i maksimalno zalaganje kao i dosad, moći i dalje nastaviti svoje aktivnosti i put koji si je zacrtao, objasnila je fizioterapeutkinja.

Fizikalnom terapijom, dodaje, nije cilj samo maksimalno osposobiti čovjeka koliko je to fizički moguće, nego i vratiti ga aktivnostima koje je imao, "a to je sport, definitivno". Slaže se s time i Mirsad koji sada s novim stopalom i neizmjernim sportskim duhom kreće u novi život.

Pravi i skroman čovjek

Protetsko stopalo koje košta 35.000 kuna izradila je tvrtka Ottobock koja se odmah odazvala akciji te, osim popusta, besplatno izradila ležište vrijedno oko 10 tisuća kuna.

- Pomogli smo pravom i vrlo skromnom čovjeku. No, ovo je početak. Imamo još posla oko proteze jer stopalo je samo dio toga. Uložak tog bataljka je veoma bitan jer Mirsad je dijabetičar i moramo kontrolirati da ne bi došlo do nekakve rane. Bit će stalno u kontaktu s nama. Uporan je i mlad i može puno napraviti, optimističan je Marijan Vučetić, tehničar iz Ottobocka.

Oduševljenje nisu krili ni pokretači akcije, pulski lionsi.

- Ovo je puna sreća jer smo akciju realizirali u niti mjesec dana i nabavili Challenger ortopedsko stopalo koje je bilo nužno našem sugrađaninu. Od HZZO-a je dobio fiksnu protezu s kojom ne bi mogao trčati. Njemu je, između ostalog, to važno i zbog zdravlja budući da je dijabetičar te mu je trčanje itekako potrebno, tako da sreći nema kraja, kaže predsjednica pulskog Lions kluba Branka Orlić. Violeta Šugar, članica Lionsa koja je vodila cijelu akciju, kaže da će, zahvaljujući donacijama članova kluba i drugih građana, ovom bivšem atletičaru i triatloncu koji je stopalo izgubio zbog osteomijelitisa i višestrukog prijeloma gležnja, omogućiti novu kvalitetu života.

Nova akcija u subotu na tržnici

Potreba ima jako puno i u 25 godina Lions klub Pula organizirao je na stotine humanitarnih akcija. Ne miruju. U subotu nastavljaju s novom akcijom na pulskoj tržnici, gdje će prodajom mimoza sakupljati novac za postradale u potresu.

- Iz središnjice Lionsa sugerirat će nam za koju familiju i u koju svrhu, za nekog oboljelog ili socijalno ugrožene. Čujemo da ima i puno žena operiranih od raka, a bez posla. Problema i potreba ima puno, ističe predsjednica pulskih lionsa Branka Orlić te poziva sugrađane da se kupnjom grančice mimoze po cijeni od pet do 10 kuna pridruže novoj humanoj akciji.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini