SUTRA GRADSKO VIJEĆE

USKORO BESPLATAN PARKING U PULI NAKON 17 SATI?

| Autor: Milan PAVLOVIĆ
Parking se trenutačno zimi naplaćuje do 20 sati

Parking se trenutačno zimi naplaćuje do 20 sati


Nakon gotovo dvomjesečne stanke, ovog će tjedna ponovno zasjedati vijećnici pulskog Gradskog vijeća. Nova gradska vlast u nešto više od sto dana mandata pokrenula je brojne aktivnosti i promjene, tako da ni ove srijede zasigurno neće nedostajati zanimljivih tema i rasprava. Nakon uobičajenog aktualca, prva točka dnevnog reda odnosit će se na ulaganja Grada u svrhu povećanja temeljnog kapitala Plinare. Grad Pula, naime u Plinari ima poslovni udjel u nominalnom iznosu 14.776.300 kuna, koji čini 41 posto udjela u kapitalu društva, većinski je vlasnik INA - Industrija nafte s poslovnim udjelom koji čini 49 posto udjela u kapitalu društva, dok s preostalih 10 posto udjela raspolaže Istarska županija.

Predloženom odlukom se utvrđuje da je Grad u Plinaru do 31. prosinca 2020. godine po raznim osnovama uložio značajna financijska sredstva, te na temelju tih ulaganja namjerava povećati svoj temeljeni kapital u ovom društvu i time steći novi vlasnički udjel. Ukupna vrijednost ulaganja, naime, iznosi 10,035 milijuna kuna, a prihvaćeni gubici na teret Grada 1,473 milijuna kuna, slijedom čega vrijednost ulaganja Grada za koju bi se trebao povećati udjel u temeljnom kapitalu društva Plinara iznosi 8,561 milijuna kuna. Odluka koja je upućena na donošenje Gradskom vijeću predstavlja temelj za poduzimanje daljnjih radnji za izradu odluke o povećanju temeljenog kapitala i odluke o izmjeni društvenog ugovora u društvu Plinara, tako da bi se postojeći poslovni udjel koji Grad ima u temeljenom kapitalu društva povećao za spomenuti iznos. Time bi Grad stekao udjel u nominalnom iznosu od 23,337 milijuna kuna, odnosno 46,10 posto udjela u kapitalu društva.

Pred vijećnicima će se naći i prijedlog izmjene odluke o davanju suglasnosti za zaduživanje trgovačkom društvu Kaštijun. Na temelju zahtjeva novog vodstva Županijskog centra za zbrinjavanje otpada, zatražena je izmjena krajnjeg roka korištenja kredita koji je na iznos od 20 milijuna kuna 2020. godine odobrila Zagrebačka banka, tako da se umjesto do 30. rujna ove godine, kreditna sredstva moraju iskoristiti do 30. lipnja 2022. godine. Zatražena je i izmjena dijela namjene korištenja kredita, pa je tako, umjesto financiranja nabavke stroja za mljevenje glomaznog otpada, planirano kreditna sredstva iskoristiti za sufinanciranje uređenja plohe platoa i osiguranja priključka za rad stroja za obradu frakcije metala, kao i nabavke stroja za utovar - grajfera za stroj za utovar metalne frakcije. Na koncu, od poslovne banke će se zatražiti i djelomična izmjena predviđenog osiguranja kredita i to tako da umjesto zaloga na pokretnine koje se financiraju iz kredita, kao zalog posluži stroj za obradu metalne frakcije koji je u vlasništvu Kaštijuna.

Odlukom o sastavu urbanog područja Pula, dosadašnje urbano područje u novom će se financijskom razdoblju do 2027. godine proširiti za područje općine Fažana. Radi se, naime, o definiranju urbanog područja koje omogućava povlačenje sredstava kroz ITU mehanizam za provedbu aktivnosti održivog urbanog razvoja koji je uvela Europska unija radi jačanja uloge gradova kao pokretača gospodarskog razvoja. Potencijal i mogućnosti korištenja mehanizma već u prvom ciklusu uvidjeli su Grad Vodnjan te općine Medulin, Marčana, Ližnjan, Svetvinčenat i Barban koji su se okupili oko Pule, te tako zajedno činili jednu urbanu sredinu. U novom ciklusu priključit će im se i spomenuta Fažana.

Vijećnicima će u nastavku sjednice biti predstavljen polugodišnji izvještaj o izvršenju proračuna Grada. Bit će djelomično dopunjena odluka o uvjetima i postupku izbora kandidata za članove upravnih vijeća ustanova čiji je osnivač Grad, i to u dijelu koji se odnosi na člana Vatrogasnog vijeća Javne vatrogasne postrojbe Pula. Izmjenom Odluke o vremenskom ograničenju, vremenu naplate i visini naknade za korištenje usluge parkiranja na javnim parkiralištima predloženo je da se, osim nedjeljom i blagdanima, parking u Puli ne naplaćuje ni radnim danima i subotom nakon 17 sati u razdoblju od 1. listopada do 31. ožujka. Podsjetimo, radi se o zimskom radnom vremenu u kojem se parking dosad radnim danom i subotom naplaćivao u razdoblju od 7 do 20 sati.

Među ostalim točkama izdvojimo još prijedlog otkaza sporazuma o obavljanju poslova civilne zaštite iz nadležnosti lokalne samouprave koji je Grad sklopio s Vatrogasnom zajednicom Istarske županije. Naime, novim Pravilnikom o unutarnjem redu Upravnog odjela za opću upravu i mjesnu samoupravu, unutar ovog odjela ustrojen je i Odsjek za zaštitu u kojem se obavljaju svi poslovi vezani uz civilnu zaštitu. Kako se u navedenom Odsjeku za zaštitu pripremaju, obavljaju i koordiniraju svi poslovi civilne zaštite koje je Grad Pula kao jedinica lokalne samouprave dužan provoditi prema Zakonu o sustavu civilne zaštite (više ne postoji potreba da se stručno-administrativni poslovi civilne zaštite za Pulu obavljaju u Vatrogasnoj zajednici IŽ-a), tako je vijećnicima predloženo da daju suglasnost na otkazivanje sporazuma s Vatrogasnom zajednicom Istarske županije. Bude li odluka usvojena, sporazum bi prestao važiti sa zadnjim danom ove godine.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater