glasnogovornik SDF-a

U Siriji počeo završni obračun s IS-om


Sirijske demokratske snage (SDF) kojih glavninu čine kurdski borci,  a bore sa skupinom Islamskom državom (IS) počele su u petak završni napad na posljednje uporište džihadista u Siriji, na istoku zemlje, rekao je njihov glasnogovornik.

"Nakon evakuacije tisuća civila i naših suboraca zarobljenih u Baghouzu, operacija čišćenja posljednjeg uporišta IS-a počela je večeras u 18.00 sati (17.00 sati po srednjoeuropskom vremenu)", rekao je Mustafa Bali na Twitteru.

SDF uz pomoć međunarodne koalicije protiv IS-a koju predvode Sjedinjene Države u rujnu je počeo ofenzivu na ostatak džihadista. Prije više od dva tjedna morao je prekinuti operacije optuživši IS da se koristi civilima kao "živim štitom".

Taj džep na kojemu se još drže džihadisti sveden je na četvorni kilometar u blizini Baghouza. Sirijske demokratske snage (SDF) posljednjih se nekoliko tjedana pripremaju za zauzimanje tog sela na granici s Irakom, no operacija je zaustavljena radi evakuacije civila.

UN je objavio da je najmanje 84 ljudi, većinom djece, umrlo od prosinca prošle godine na putu prema logoru na sjeveroistoku Sirije gdje su smještene tisuće ljudi s područja koja su bila pod kontrolom IS-a.

Ta džihadistička skupina (Islamska država Iraka i Levanta) počela je svoj pohod 2014. kada su proglasili kalifat nad područjem Iraka i Sirije. No, ta je organizacija polako, ali sigurno izgubila svoje uporište, gubitkom sirijske Raqqe i iračkog Mosula koji su pali u ruke saveznika 2017.

Trump je u četvrtak rekao kako su snage SDF-a osvojile 100 posto teritorija koji je bio u rukama militanata, što proturječi izjavi zapovjednika te koalicije koji je kazao da će za to trebati još tjedan dana. 

"Osvojili smo ga. Znate, uvijek čujete da je osvojeno 90, 92 posto kalifata u Siriji. Sada je to 100 posto, 100 posto kalifata", kazao je Trump.

Međutim, Mazloum Kobani, zapovjednik SDF-a u videoporuci je poručio kako će proglasiti "potpunu pobjedu" nad Islamskom državom za oko tjedan dan.(H)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini