NAJNOVIJESAN U KAMENU

U muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca: Vrlo važan projekt namijenjen slijepim i slabovidnim osobama


Paralelno uz trajanje izložbe "Prapovijest u rukama" u muzejsko-galerijskom prostoru Sveta srca, jučer je otvorena izložba također namijenjena slijepim i slabovidnim osobama naslovljena "San u kamenu", u suradnji Nove Akropole, Arheološkog muzeja Istre i Udruge Slijepih i slabovidnih osoba Istarske županije.

Opis na Brailleovu pismu

Ova izložba, kako je rekao Branko Vukajlović iz Nove Akropole donosi motive iz drevnih kultura Amerike, Dalekog Istoka, Grčke, Egipta, kao i motive hrvatske kulturne baštine, s time da je pulski postav dodatno obogaćen izlošcima koji predstavljaju Arheološki muzej Istre. Uz svaki izložak nalazi se opis na Brailleovu pismu.

Izložba je, kako je naglasio Vukajlović, već održana u Osijeku, Sisku i Varaždinu.

"Hrvatski zmaj", "Pleterni križ", "Glave sa šibenske katedrale", "Motiv euharistije", "Glava mladića", "Krist u hramu", Agripina", "Stari grb Istre", "Kikladska glava", "Atena s Partenona" samo su neki od naziva eksponata koji se mogu razgledati na toj izložbi.

- Pri kraju smo s projektom "Prapovijest u rukama", a ovo je komplementarni projekt, te želimo da izložbe i postavi i u našem budućem muzeju budu namijenjene osobama s invaliditetom. Ova izložba možda nije toliko estetski atraktivna kao "Prapovijest u rukama", ali donosi posebnu ljepotu i važnost za slijepe osobe koje će je moći doživjeti, percipirati, jer je taktilna i praćena Brailleovim pismom. U našoj novoj muzejskoj zgradi, uvelike ćemo voditi računa o slijepim i slabovidnim osobama, kao i o drugim osobama s invaliditetom da mogu doživjeti naše postave na najbolji mogući način, rekao je ravnatelj Arheološkog muzeja Istre Darko Komšo.

Đeni Gobić Bravar, voditeljica Konzervatorsko-restauratorskog odjela ovoga muzeja, kazala je da se ova manja izložba sjajno uklopila u projekt "Prapovijest u rukama" i izložbeni prostor Svetih srca, a takav postav znači samo bogatstvo za muzej i njegovu građu, te da se na najbolji način predstavi slijepim osobama.

Dio kulturne baštine

Branko Vukajlović je u ime Nove Akropole kazao da je izložba rezultat dugogodišnjeg rada. Naglasio je izvrsnu suradnju s Arheološkim muzejom Istre, a na svim izlošcima su radili njihovi članovi koji nisu likovni stručnjaci.

Izložba je plod volonterskog rada članova udruga koji na ovaj način žele približiti dio zajedničke kulturne baštine osobama kojima ovaj oblik ljudskog stvaralaštva obično ostaje nedostupan.

Udruga Slijepih i slabovidnih osoba Istarske Županije također je pokazala interes za izložbu te surađuju kod pripreme i usklađivanju opisa na Brailleovom pismu. Izložba će biti otvorena i u povodu Noći muzeja.(V. BEGIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini
Webcams provided by webcams.travel add a webcam