INTERVJU

STJEPAN MESIĆ, BIVŠI HRVATSKI PREDSJEDNIK "Kad sam postao predsjednik države, preko specijalne telefonske linije Tuđman-Milošević želio sam nazvati Miloševića. No, rečeno mi je da je to nemoguće jer je tajni broj imao samo Tuđman"

| Autor: Robert FRANK

* Predsjednik države mora imati svoje mišljenje i viziju, mora biti jasno za što se on u smislu gospodarskog razvoja zalaže i mora biti spreman surađivati s Vladom. Hrvatska i njeni građani nemaju ništa od toga da predsjednik ratuje s Vladom * Ova tri glavna kandidata, i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, i Miroslav Škoro i Zoran Milanović po meni su već izborili finale i drugi krug. Osim njih nitko drugi nema šanse

 

 Bivši predsjednik Stjepan Mesić proteklog je vikenda gostovao na Trci na prstenac u Barbanu. Sjedio je u prvom redu lože, na počasnom mjestu, neposredno uz premijera Andreja Plenkovića. Samo dvije stolice dalje sjedila je aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović za koju ne skriva da mu nije po volji. Nekadašnje čak obostrane simpatije istopile su se u žaru političkih nadmudrivanja i neslaganja. Koliko god to možda nije otvoreno rekao, iz razgovora s njime svakako je jasno da ona nije njegov izbor za predsjednika države. To se vidi, što bi se reklo, iz aviona.

- Gospodine Mesiću, kao bivši predsjednik države, kako gledate na aktualne kandidate za tu funkciju? Je li moguće da netko iznenadi, da se u prvi plan i u drugi krug plasira netko bez jakog političkog backgrounda, imena i prepoznatljivosti?

- Ova tri glavna kandidata, i aktualna predsjednica Kolinda Grabar-Kitarović, i Miroslav Škoro i Zoran Milanović po meni su već izborili finale i drugi krug. Osim njih nitko drugi nema šanse.

- Je li dobro to što je utrka za predsjednika ili predsjednicu tako predvidiva?

- Prekasno je za nekog četvrtog da se uključi. Treba više vremena da se netko nametne i da se afirmira. O nekom takvom kandidatu se debelo prije njegove kandidature unaprijed treba razgovarati u određenim krugovima. Nije to baš tako – sad ću se ja kandidirati i pobijediti.

 Kampanja od prvog dana

 - Ne skrivate nezadovoljstvo Kolindom Grabar-Kitarović?

- Gospođa predsjednica je, recimo, u kampanji od prvog dana kada je osvojila mandat. Stalno obilazi sve županije .

- Je li to dobro? Gdje vidite problem?

- Dobro je radila, ali za sebe! No kompromitirala je Ured predsjednika jer ga je vodila izvan formalnog ureda. To se tako ne radi.

- U redu, ali razgovarala je s ljudima, slušala što obični građani misle.

- Da, i koji je rezultat toga? Koji su efekti tih odlazaka iz Ureda i razgovora? Samo populizam! Čisti populizam! Nije ni osvojila prvi mandat da bi se odmah populistički borila za drugi. Ona radi ono što je očito unaprijed dobro osmišljeno, ali se pokazalo promašenim.

- Po onome kako vi ocjenjujete njen mandat ne bi se reklo da je vidite u drugom krugu?

- Ma dobit će ona dosta glasova, pretpostavljam i da će ući u drugi krug. Pitanje je samo tko bi s njom mogao u taj drugi krug, Škoro ili Milanović.

- Temeljem nekakve političke logike i podijeljenosti birača, koji u postocima sličnu naklonost pokazuju i prema lijevoj i prema desnoj opciji, bilo bi očekivano da u drugi krug uđe jedan predstavnik i kandidat koji je više ulijevo te nasuprot njemu jedan koji je više udesno. Ili je moguće da u drugi krug uđu dva kandidata koji su više udesno, znači i Kolinda Grabar-Kitarović i Miroslav Škoro.

- I jedno i drugo je moguće. Ne isključujem mogućnost da u drugom krugu budu Kolinda i Škoro. Puno toga ovisi o tome kako će se razvijati situacija oko Milanovića. Ukoliko on bude ostavljao dojam političara s karakterom, što je već naglašavao, i on taj karakter ima, ali i s vizijom, pa ako to još bude prepoznato, onda on može ući u drugi krug.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater