NAJNOVIJES FAKSA U ORDINACIJU

STIŽU DOKTORI BEZ DANA STAŽA Prilika za brži ulazak liječnika u sustav ili potencijalna opasnost za živote pacijenata


Nije u potpunosti jasno tko će i kako nadzirati liječnike u ambulantama obiteljske medicine ili pak u vozilu hitne pomoći, gdje će brojni liječnici već ove godine krenuti primjenjivati svoja stručna znanja i vještine. Budući liječnici već mjesecima upozoravaju da se ne osjećaju kompetentnima da odmah po završetku faksa od prvog dana počnu praktički samostalno raditi s pacijentima

 

U srpnju ove godine na našim bi medicinskim fakultetima trebali diplomirati prvi liječnici koji neće morati odraditi pripravnički staž već će odmah dobiti licencu za rad. Kako sada stvari stoje, neki će od njih krenuti na specijalizaciju, dok će se ostali, poput brojnih generacija prije njih, svoja praktična znanja u medicini stjecati u ordinacijama obiteljske medicine i ispostavama zavoda za hitnu medicinu.

Ukidanje staža mladim liječnicima proizlazi iz direktive koju je pri ulasku u Europsku uniju donijelo Ministarstvo zdravstva i prema kojoj studenti medicine upisani nakon 1. srpnja 2013. po završetku studija neće morati odraditi pripravnički staž. Staž koji je nekada za doktore medicine trajao 12 mjeseci da bi prije nekoliko godina bio sveden na pet mjeseci, podrazumijevao je da mladi liječnici u okviru tog razdoblja prođu najvažnije rotacije na odjelima i osamostale se u svom radu.

Ukidanjem staža, mladi liječnici osamostaljivat će se u okviru specijalizacije, ako je dobiju odmah nakon diplome ili u okviru sekundarijata, koji podrazumijeva nadzor starijeg liječnika u trajanju od najmanje šest mjeseci. Dok specijalizacija podrazumijeva bolnicu u kojoj uvijek postoji starija služba, zasad nije u potpunosti jasno tko će i kako nadzirati liječnike u ambulantama obiteljske medicine ili pak u vozilu hitne pomoći, gdje će brojni liječnici već ove godine krenuti u primijenjivati svoja stručna znanja i vještine. Budući liječnici već mjesecima upozoravaju da se ne osjećaju kompetentnima da odmah po završetku faksa od prvog dana počnu praktički samostalno raditi s pacijentima. (Barbara ČALUŠIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU
Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom
Webcams provided by webcams.travel add a webcam