ĐIR PO PLAŽAMA

Starosjedioci na Stoji: Nek' naplaćuju i ulaznice, samo da kupalište urede kako treba

| Autor: Doria MOHOROVIĆ
Plaža na Stoji (snimio D. MEMEDOVIĆ)

Plaža na Stoji (snimio D. MEMEDOVIĆ)


Neradni praznični dan, Dan antifašističke borbe, jučer su mnogi iskoristili i već od ranog jutra zauzeli svoja mjesta na pulskim plažama i kupalištima. Visoke temperature dodatni su motiv da se potraži osvježenje u moru i uz more. Za ugodniji i bezbrižniji boravak na plaži, naravno, potrebno je da su u blizini toalet, tuševi, a svakako je korisna i blizina parkirališta, trgovine ili kafića. No, neke pulske plaže ne sadrže ni ono osnovno.

Na Ambreli, jednoj od najpopularnijih i najposjećenijih plaža na dugoj pulskoj obali, naišli smo na Puležane, ali i na velik broj turista, kojih je ondje bilo mnogo više nego drugdje na potezu od Ferijalnog do Stoje. Neki su svoje mjesto za odmor pronašli na plaži ispod suncobrana, dok su drugi, posebice obitelji s malom djecom, radije odabrali debeli hlad ispod krošnji drveća.

Iako posjetitelji Ambrele odmah pri spuštanju na plažu mogu uočiti veliku oznaku sa strelicom koja usmjerava na muški i ženski toalet, kao i onaj za osobe s invaliditetom, pri pokušaju korištenja tog sanitarnog čvora naići će na zaključana vrata. Ne na jedna, nego na čak tri. Stalna kupačica na ovoj plaži kaže nam da se ovi sanitarni čvorovi već jako dugo vremena ne mogu koristiti, a da drugih nema u blizini. Napominje da nema niti tuševa, iako ih je nekad bilo. Pritom razočarano konstatira i pokazuje da se ne vodi računa o čistoći, iako ne na samoj plaži, ali smeća ima po stepenicama, stazama, klupama...

Pulske plaže

Stoja

- Bilo bi puno praktičnije kada bi se već postojeći toaleti, kao i tuševi, stavili u funkciju, zaključuje ova Puležanka koja je čistoćom mora jako zadovoljna. Plus je i što Verudela ima besplatan parking koji mogu koristiti svi, no i on u popodnevnim satima, kada je kupača ipak više, postane nedovoljan za sve automobile.

Kupači, pak, koji se rado kupaju na gradskom kupalištu Valkane, rješenje za parkiranje vozila pronašli su u šumici nasuprot kupališta.

- Uvijek je neki problem bio s parkingom i Valkanama, ali treba se nekako snaći jer tko će dolaziti pješke po ovim vrućinama, ističu dvije gospođe koje smo sreli u šumici ispod zida Mornaričkog spomen-groblja. Napominju da ovdje nema sanitarnog čvora, osim onog u vlasništvu kafića, a mogu ga koristiti samo njihovi gosti. Druga alternativa je, dodaju, odlazak na wc u trgovački centar Max City, koji je za to ipak daleko.

- Kupalište posjećuje mnogo starijih osoba i roditelja s djecom koja su još u pelenama, zbog čega je neophodno da tu postoji toalet, kao i veći broj kanti za smeće, napominju.

Pulske plaže

Ferijalni

I druge dvije gospođe koje smo sreli pri odlasku s mora istaknule su da na Valkanama nedostaju toaleti, a najveći je problem njihov izostanak na plaži prilagođenoj za osobe s invaliditetom i smanjene pokretljivosti. Nekad se koristio toalet u "zelenoj kućici" u šumici, koja je već nekoliko godina pod ključem i koriste je Dječji vrtići Pula za ljetne aktivnosti s djecom, kažu nam gospođe Ružica i Marica. Za boravak na plaži, vele, uvijek odabiru stijene.

- More je fenomenalno i odlično za kupanje i s njim smo uvijek oduševljene!, kažu zadovoljno.

Hvale plažu prilagođenu osobama s invaliditetom i njezinu uređenost. I zbilja, tu su očuvani tuševi, kabine za presvlačenje, novi rukohvat na rampi za osobe s invaliditetom te lift za ulazak u more za teže pokretne osobe. Sve je tu, osim toaleta.

Gospođa koja je invalidskim kolicima otišla po kćer u more, pritom se koristeći rampom, kaže nam da je sve na plaži kako treba, osim - ljudi. Objašnjava da mnogi nemaju izraženu osjetljivost prema osobama s invaliditetom, smeta je kada rampu za ulazak u more koriste i oni koji nemaju invaliditet, iako su stepenice odmah pored.

Preko Lungomarea stižemo na Ferijalni. Tu je plaža u nešto boljem stanju, uzimajući u obzir infrastrukturu. Gospođa koja se ondje kupa već 30 godina kaže da je zadovoljna, mnogo joj znače sanitarni čvorovi koje mogu koristiti svi, a koji su uvijek čisti i uredni. No, izdvaja veliku manu ove plaže, a to je smrad koji se ovdje i dalje širi, bez obzira na nedavnu izgradnju novog, dužeg i dublje položenog ispusta za pročistač na Valkanama.

Pulske plaže

Ambrela

- Otkad su moja djeca bila mala dolazimo na Ferijalni, ne volimo mijenjati plažu i naviknuli smo se kupati ovdje. Ima puno pozitivnih strana. Jedan dečko koji je zadužen za održavanje plaže svakodnevno po nekoliko puta prođe ovuda i provjerava stanje. Super je i to što imamo u blizini kafić i beach bar, a prilaz moru je praktičan za obitelji, posebno one s bebama i malom djecom. Ipak, ono što smeta i meni i drugim kupačima je smrad. Tijekom zime su bili radovi na plaži, a ostao je jak smrad nakon toga, što mnogi plivači primjećuju. Nekad se osjeti jače, a nekad puno manje, kao naprimjer sad, kaže nam Maja.

Posljednje smo posjetili gradsko kupalište Stoja, o čijoj se sudbini i planu uređenja raspravlja već dugi niz godina. Najveći broj kupača ovdje čine "starosjedioci" koji kupalište poznaju kao svoj dlan. I dok su neki zadovoljni s novim tuševima i mogućnosti korištenja toaleta, drugi smatraju da je jedno od omiljenih pulskih kupališta ruglo. Ali, s potencijalom da ponovno postane jedno od najljepših gradskih kupališta.

Na Stoji je obnovljen dio centralne zgrade kupališta, terasa, potporni zidovi i stepenice. Saniran je i mol na kojem je izrađena nova čelična konstrukcija skakaonice, kao i nove stepenice za izlaz iz mora. Ipak, znakovi upozorenja koji upućuju na zabranu prolaska i na radove te željezne rešetke daju nam do znanja da je to još uvijek gradilište, prije nego uređeno kupalište. Potvrđuju to i lokalci.

Pulske plaže

Ambrela

- Ovo gradsko kupalište je sramota za sve nas koji posjećujemo ovo mjesto već nekoliko desetljeća. Nekada se ulaz naplaćivao, mi se slažemo da se naplaćuje opet, ukoliko će se onda pronaći adekvatno rješenje i konačno ga urediti kako treba. Isto tako, tek jučer se počelo puštati automobile u šumicu unutar kupališta pa se gužva smanjila i parking se malo rasteretio, kažu nam Ivan Sanković i Silverio Gersi, starosjedioci koji su s društvom sjedili pred ulazom na kupalište.

- Ne razumijemo i zašto se na kupalištu ne bi mogao napraviti kafić, kao što ga Valkane imaju. Prostora ima dovoljno. Očito to ne odgovara nekim interesima koji za nas nemaju sluha, zaključio je jedan iz grupe, dok je drugi šaljivo dodao kako bi mu trebalo nekoliko papira da napiše sve probleme i nedostatke ovog nekad slavnog gradskog kupališta.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum