POČELA OBNOVA DJEČJEG KREATIVNOG CENTRA

STARE NARANČASTE STOLICE IDU U POVIJEST U obnovljenu zgradu mališani će useliti u srpnju iduće godine

| Autor: Borka PETROVIĆ
(D. MEMEDOVIĆ)

(D. MEMEDOVIĆ)


Budući da kroz Dječji kreativni centar dnevno prođe oko 500-tinjak mališana, govorimo o projektu od iznimnog značaja za najmlađe sugrađane, veli Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada i direktor Castruma

Prepoznatljive narančaste stolice, na kojima su generacije mališana gledale svoje prve dječje predstave, otišle su u povijest. Njihovom demontažom jučer je, i to nakon punih 50 godina od posljednje obnove, konačno krenula više puta najavljivana rekonstrukcija Dječjeg kreativnog centra, zgrade poznatije kao Pionirski dom sagrađene daleke 1930. Izvođač radova je De Conte iz Labina, čiji nam direktor Marko Kontošić kaže da su dan ranije dobili svu potrebnu tehničku dokumentaciju. 

Bespovratna sredstva

- Prema dogovorenoj dinamici, počinjemo radovima unutar zgrade, odnosno rušenjem i demontažom inventara, koji će se potpuno zamijeniti. Potom slijedi uređivanje okoliša i fasade, oborinska kanalizacija, kaže Kontošić dodajući da je predviđen rok završetka radova u srpnju 2020. Kaže da će zajedno s njima kao glavnim izvođačem, na gradilištu biti i podizvođači, u prosjeku 8-10 radnika dnevno.

Iz Grada Pule doznajemo da vrijednost investicije iznosi 8,7 milijuna kuna, od čega su čak 2,7 milijuna kuna bespovratna sredstva, a ostatak će osigurati Grad. Putem programa energetske obnove i korištenja obnovljivih izvora energije u zgradama javnog sektora, iz Europskog fonda za regionalni razvoj za energetsku obnovu zgrade stiglo je 1,4 milijuna kuna, a dodatnih gotovo 1,3 milijuna osigurano je na javnom natječaju za sufinanciranje provedbe EU-projekata.

- Ovim modelom obnove osigurali smo značajna bespovratna sredstva iz fondova EU-a i smanjili teret na gradskom proračunu, a projekt u konačnici rezultira energetskim uštedama od oko 67 posto te manjim režijskim troškovima koji se mogu znatno kvalitetnije iskoristiti za podizanje društvenog standarda naših najmlađih. Budući da kroz Dječji kreativni centar dnevno prođe oko 500-tinjak mališana, govorimo o projektu od iznimnog značaja za najmlađe sugrađane, veli Aleksandar Matić, pročelnik Ureda Grada i direktor društva Castrum Pula 97 koje upravlja ovom zgradom.

Energetska obnova zgrade uključuje energetski učinkovitu fasadu i zamjenu dotrajale stolarije, zamjenu kompletnog krova s ugradnjom termoizolacije, zamjenu elektroinstalacija jake i slabe struje energetski učinkovitijom rasvjetom, rekonstrukciju kompletne kotlovnice energetski učinkovitijim sustavom (na prirodan plin). Ostali radovi uređenja odnose se na zamjenu svih unutarnjih vrata i grijaćih tijela, sanaciju kompletnih zidova i stropova, obnovu pet postojećih sanitarnih čvorova i uređenje novog za osobe smanjene pokretljivosti, sanaciju pozornice teatra Naranča i rekonstrukciju gledališta s ugradnjom novih stolaca. Zamijenit će se sve podne obloge, izraditi pod sa sportskom podlogom u baletnom studiju, kompletno zamijeniti vodovodne cijevi te urediti okoliš i izraditi novi kaskadni zidovi.

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter








Web kamere

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini