NAJNOVIJE


PRIZNANJE KNJIZI DON MLADENA JUVENALA

Srebrna povelja ogranku Matice hrvatske Buje za knjigu o glagoljici


Ogranak Matice hrvatske Buje dobio je na zasjedanju Glavne skupštine srebrnu povelju za nedavno objavljenu knjigu don Mladena Juvenala Milohanića "Glagoljski natpisi i zapisi na Bujštini". Urednik ovog vrijednog izdanja je predsjednik Ogranka Vitomir Jadrejčić, a sunakladnik je Istarsko književno društvo "Juraj Dobrila" Pazin.

Nedavno umirovljeni bujski svećenik i nasljednik glagoljaša vlč. Mladen Juvenal Milohanić je tijekom svog dugogodišnjeg pastoralnog i znanstvenog rada na Bujštini, sakupljao je glagoljsko gradivo, motiviran željom da se istraži i sačuva postojeća glagoljska baština cijelog područja. Rezultat tog rada je vrlo vrijedna i bogato opremljena knjiga, puna dokumentiranih prikaza sačuvanih glagoljskih zapisa, natpisa na kamenu, grafita na freskama, zapisa u matičnim knjigama, s prikazom sačuvanih liturgijskih knjiga pisanih glagoljicom i na šćavetu u razdoblju od XV. do XVII. stoljeća na području Bujštine.

Autor don Mladen Juvenal Milohanić, vidno zadovoljan ovim priznanjem, navodi da je područje Bujštine bogato glagoljskim zapisima, a samo u matičnim knjigama nalazi sačuvano više od 1.200 glagoljskih upisa. Svoje zadovoljstvo naglasio je i predsjednik Ogranka i urednik izdanja Vitomir Jadrejčić, dodajući da je to priznanje za veliki trud, potvrda za kvalitetno urađen posao i poticaj za nova istraživanja i publicistički rad Ogranka. Tekstovi su popraćeni brojnim fotografijama Slađana Dragojevića, a knjigu je likovno oblikovao Eugen Borkovsky. (L. JELAVIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter