ČIJI JE PROPUST?

SMRT LABINJANA U SANITETSKOM VOZILU KBC Rijeka: Odgovorni su Istarski domovi zdravlja, IDZ: Nije bilo organizacijskog propusta s naše strane


Dr. Igor Barković sa Zavoda za pulmologiju Kliničkog bolničkog centra Rijeka kaže da je u nalogu za sanitetski prijevoz bila jasno navedena potreba prijevoza ležećeg pacijenta, koji osim vozača podrazumijeva i medicinsku sestru ili tehničara u timu * Činjenica je da prijevoz iz bolnice nije, po logici, prijevoz s pratnjom, zato što se pacijent vraća kući i pretpostavka je da je u relativno dobrom stanju, pogotovo ako iz ustanove koja ga otpušta na kućno liječenje ne traže sestru u pratnji saniteta, kaže ravnatelj Istarskih domova zdravlja dr. Ante Ivančić

 

Labinjan Josip Glušić (72) preminuo je u utorak u vozilu sanitetskog prijevoza Istarskih domova zdravlja nakon što je iz riječkog KBC-a, gdje se 11 dana liječio od upale pluća kao komplikacije gripe, otpušten na kućnu njegu. Oko odgovornosti za smrt nesretnog Labinjana koplja se sada lome na relaciji KBC Rijeka - Istarski domovi zdravlja, budući da u sanitetskom vozilu koje je iz Istre došlo po Labinjana nije bilo medicinske sestre, odnosno tehničara.

Muškarac je putem umro u vozilu, a kad je vozač saniteta primijetio da ne daje znakove života, alarmirana je Hitna medicinska pomoć koja je došla za četiri minute, no muškarcu se više nije moglo pomoći.

Dr. Srđan Jerković, ravnatelj istarskog Zavoda za hitnu medicinu, kaže da su na poziv vozača saniteta odmah uputili prvi najbliži tim hitne pomoći. "Pokrenuli smo labinski tim koji je bio na pola puta do Vižinade, preusmjerili smo ih s drugog poziva jer to nije bilo toliko hitno. Došli su za četiri minute, pacijenta su pokušali reanimirati, ali bezuspješno", kaže dr. Jerković. (Duška PALIBRK, Barbara ČALUŠIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I GLAS ISTRE PDF ONLINE IZDANJU

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Forum
Pula: Forum