NAJNOVIJE


RAZVOJ TURIZMA ILI DEVASTACIJA?

SKI LIFT NA VALOVINAMA RAZLJUTIO PULJANE I EKOLOŠKE AKTIVISTE Uništit će nam jedinu pješčanu plažu u Puli!


Ljudi reagiraju kad je prekasno. Mi smo sudjelovali u postupku procjene utjecaja na okoliš i upozorili na niz negativnosti, žalili smo se Istarskoj Županiji, Ministarstvu zaštite okoliša i Gradu Puli i svi su nam oni odbili žalbe. A izrađivač elaborata zaštite okoliša je, sramotno, ocijenio da planirani zahvat neće utjecati na krajobraz, rekla nam je Dušica Radojčić, predsjednica Zelene Istre

Nedavno su u uvali Valovine u Puli počeli radovi na novom kompleksu namijenjenom sportsko-turističkoj atrakciji, vučnici za skijanje na vodi, odnosno ski-liftu, za što je Grad Pula koncesiju dao trgovačkom društvu 'Warm up' d.o.o. sa sjedištem u Zagrebu. Riječ je o konstrukciji za popularne ljetne aktivnosti na vodi poput wake-boarda i wake-skatea, koje su namijenjene zabavi za turiste i domaće stanovništvo.

Pješčana plaža Valovine jedna je od rijetkih u Puli na kojoj još uvijek nisu izgrađeni turistički sadržaji, već je zadržala svoj prirodni izgled. Pitanje koje se postavlja je hoće li takva adrenalinska turistička atrakcija dovesti do narušavanja karakterističnih obilježja krajobraza u potpuno očuvanoj prirodnoj uvali.

Naime, rasprava o tome povela se i na Facebook stranici udruge Zelena Istra. Radi se o izgradnji konstrukcije velikog ski-lifta duljine 421 metar i malog ski-lifta duljine 120 metara, visina konstrukcije iznad vode je 14 metara, ukupna površina iznosi približno tri hektara, s pratećim objektima na kopnu i moru, terasama, platformama, strojarnicama i mostovima. Konstrukcija će se zbog sigurnosti osvjetljavati kako bi objekt bio vidljiv i danju i noću.

Iz Zelene Istre navode da je razvoj turizma moguć i bez uništavanja prirode i okoliša te upućuju na to da bi Gradska uprava trebala znati uravnotežiti poslovne ambicije sa zaštitom najugroženijih dijelova priobalja.

- Još smo 2016. pisali primjedbe na postupak procjene utjecaja na okoliš, kada su nam iz Županije tvrdili da nije potrebno provesti takav postupak, što držimo iznimno pogrešnim. Pitanje je da li je netko od njih uopće izašao na teren da vidi o čemu se radi. Da je taj postupak proveden, sigurno bi se utvrdilo da neki utjecaji postoje i da je možda neka druga lokacija za takav zahvat daleko bolja, rekla nam je ogorčeno Dušica Radojčić, te dodala: "Ski-lift je dobrodošao i poželjan sadržaj, ali ne u najljepšim i najočuvanijim dijelovima obale." (Chiara BILIĆ)

OPŠIRNIJE U TISKANOM I ONLINE IZDANJU OD UTORKA


Podijeli: Facebook Twiter