NAJNOVIJE


OTKRIĆE

Sarkofazi su sređeni i prekriveni geotekstilom: Kosti pronađene u dvorištu crkve sv. Eufemije premještene u muzej


Radovi na uređenju dvorišta crkve sv. Eufemije, konkretnije zapadnog dijela na kojem se nalazi i centralni ulaz u sakralno zdanje, odvijalo se po planu. Prostor ispod kamenih stepenica sakralnog zdanja sada je izravnat i pošljunčen pa slijedi i kameno popločavanje.

No, radovi koji će u konačnici biti finalizirani novim, betonskim pokrovom u startu doveli su do arheološkog otkrića. Naime, u samom podnožju kamenih stepenica, na dubini od svega tridesetak centimetara, pronađena su tri sarkofaga u kojima su pronađene ljudske kosti i desetak lubanja. Prema riječima rovinjskog arheologa Damira Matoševića, pretpostavlja se da su iz kasnog Srednjeg vijeka. U sarkofazima su završile nakon što su premještene iz groblja koje se nekad nalazilo u sklopu crkvenog dvorišta.

- Osim desetak lubanja i ostalih ljudskih kostiju nije pronađen nikakav trag na osnovu kojeg bi se bez analiza moglo ustvrditi iz kojeg doba potiču. Naime, uz kosti nije bilo nakita, oruđa, keramike ili bilo čega drugog što bi nam pomoglo otkriti nešto više. No, po svemu sudeći kosti su premještene iz starog groblja koje se nalazilo oko same crkve i najvjerojatnije datiraju iz kasnog Srednjeg vijeka, kaže arheolog Matošević, od kojeg doznajemo da su kosti premještene i pohranjene u depou Muzeja grada Rovinja.

- Što se samih sarkofaga tiče, oni su uređeni i zaštićeni. Prekriveni su geotekstilom i dokumentirani, što će u slučaju provođenja zahtjevnijih istraživanja uvelike biti od pomoći, zaključio je arheolog Matošević.

Nakon sanacije kamenih stepenica čije je preslagivanje u tijeku, uslijedit će završna obrada betonskog dijela partera. Osim toga, najpoznatije i najraskošnije kulturno-sakralno zdanje grada Rovinja dobit će i novu rasvjetu, s naglaskom na 60-metarski visoki zvonik. Ukupna vrijednost investicije koju financira Grad Rovinj iznosi 4,5 milijuna kuna, a radovi bi trebali biti završeni krajem travnja. (N. ORLOVIĆ RADIĆ)


Podijeli: Facebook Twiter
Više iz rubrike

Vremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no

Web kamere

Pula

Pula: new hospital − Building yard (1)
Pula: new hospital − Building yard (1)

Pula

Pula: Golden Gate of
Pula: Golden Gate of
Webcams provided by webcams.travel add a webcam