SLUČAJ PREMLAĆIVANJE

Rukometni klub Arena ispričao se zbog svog bivšeg člana Velimira Tomaševa. Pokušat će učiniti nešto da se takve stvari ne ponove

| Autor: Marcello ROSANDA

Nakon vijesti o konačnom sudskog raspletu u slučaju brutalnog premlaćivanja tada 18-godišnje Rebecce Tančice i tada 20-godišnjeg Arnesa Pervića u kojem je pravomoćno osuđen Velimir Tomašev iz Pule, javili su se predstavnici Rukometnog kluba Arena iz Pule i izrazili žaljenje zbog, blago rečeno, neprihvatljivog ponašanja njihovog, sada već bivšeg, člana kluba. Iz Arene poručuju da su po saznanju o pravomoćnosti presude, o kojoj ih je izvijestio sam Velimir Tomašev, a pritom ne ulazeći u odluke bivše Uprave kluba koje su se donosile prije pravomoćnog utvrđenja krivnje, donijeli jedinu odluku koju smatraju ispravnom - isključenje Velimira Tomaševa iz kluba.

Iz kluba ističu da, kao posljedica ovog nemilog događaja, planiraju niz edukativnih akcija među svojim članovima kroz koje ih planiraju educirati o prihvaćanju različitosti, osvješćivanju o oblicima diskriminacije i izbjegavanju nasilja.

"Time ćemo nastojati preventivno djelovati i ukazati im na to da je bilo kakav oblik nasilja neprihvatljiv, kako s osobne ljudske strane, tako i iz perspektive društva. Premda klub ne može snositi odgovornost za ponašanje pojedinaca kada oni ne nastupaju kao članovi kluba, želimo u ime kluba uputiti ispriku za ovaj neprihvatljiv čin našeg tadašnjeg člana, svima, a ponajviše žrtvama nesretnog događaja. Konačno, nadamo se da će Velimir Tomašev po odsluženju kazne svojim budućim djelima nastojati ispraviti pogrešku koju je učinio u prošlosti", kažu iz kluba.

U ostatku svog priopćenja ističu da je osnovni cilj njihove udruge promicanje, razvitak i unapređenje rukometa u gradu Puli i Istarskoj županiji.

"Suvišno je uopće isticati činjenice koje se nama čine nespornima u pogledu svjetonazora udruge i našeg djelovanja, ali obzirom na medijski upit, smatramo da je ipak svrsishodno još jednom ukazati na to da kao sportska udruga oštro osuđujemo svaki oblik nasilja, diskriminacije i netolerantnog ponašanja. Kroz svoj rad nastojimo promovirati sve pozitivne vrijednosti koje sport treba dati mladom čovjeku. Iznimno nam je žao što se navedeni slučaj dogodio, a nadasve što je jedan, sada već bivši, naš član u njemu sudjelovao. Smatramo da svaki pojedinac treba snositi posljedice za svoja djela, a da će pravomoćna sudska presuda ispuniti svrhu kaznenopravne sankcije kao izraza društvene osude zbog počinjenog kaznenog djela, utjecati na počinitelja da ubuduće ne čini kaznena djela i biti pouka svima da je takvo ponašanje neprihvatljivo", ističu iz kluba, objasnivši zašto je Tomašev igrao i dok mu se sudilo za ovaj stravičan događaj.

"Ukazujemo na važnost poštivanja presumpcije nevinosti koja predstavlja jedno od temeljnih načela suvremenog sustava ljudskih prava i ima ključnu ulogu u osiguravanju prava osobama koje se nalaze u kaznenom postupku. Riječ je o pravnom mehanizmu kojim se osigurava da je svaka osoba nevina dok joj se pravomoćnom sudskom presudom ne dokaže krivnja. Navedena presumpcija nalaže da se svi trebaju suzdržavati od prikazivanja osumnjičenika ili okrivljenih osoba kao već krivih, kako u sudnici, tako i u javnosti – sve do pravomoćnosti sudske presude. Po saznanju o pravomoćnosti presude, o kojoj nas je izvijestio sam Velimir Tomašev, a pritom ne ulazeći u odluke bivše Uprave kluba koje su se donosile prije pravomoćnog utvrđenja krivnje, nova Uprava kluba donijela je jedinu odluku koju smatramo ispravnom – isključenje Velimira Tomaševa iz kluba", zaključuju iz Arene.

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Amphitheater
Pula: Amphitheater