PLOVIDBA

PULSKA LUKA JEDNA JE OD NAZAŠTIČENIJIH NA JADRANU: Pripaziti na grarofuline i pličinu kod Uljanika

(N. LAZAREVIĆ)

(N. LAZAREVIĆ)


Prilikom uplovljavanja noću, na ulazu između glave lukobrana i rta Proština, treba ploviti na otprilike 300 metara od rta Proština. I to držeći kurs na crveno svjetlo na južnoj strani otoka Sveti Andrija, sve dok se ne ugleda slobodan prolaz između upravo otoka Sv. Andrija i otoka Sveta Katarine

Na samom jugu istre postoje dvije vrlo dobro zaštićene luke koje su tijekom stoljeća davale siguran zaklon moreplovcima koji su se ovom istarskom rutom kretali s juga prema sjeveru i obrnuto. Jedna od tih luka zasigurno je ona pulska (44o 52.5'N - 13o 50.8'E). Prirodna luka zaštićena s juga i jugozapada te prirodnim zaklonom kojeg pruža polutok koji se završava rtom Kumpar i lukobranom dugačkim 1.210 metara, a sa sjeverne rtom Proština.

Orijentacija prilikom uplovljavanja u Pulu

Strma obala na rtu Kumpar i zgrade na brdu Muzil (službeni naziv toga brda je Mužilj), glavni su orijentiri prilikom uplovljavanja u pulsku luku. No, glavna točka je svjetlo na glavi lukobrana, dok je zelena kula sa stupom i galerijom, svjetlo na rtu Proština sa suprotne strane ulaza u pulsku luku. Usto orijentir može biti i četverokutna kamena kula sa crvenim vrhom i otok Veliki Brijun sa svjetionikom na rtu Peneda, odnosno četverokutna kamena kula uz kuću.

Dio grada vidi se s mora. I to zbog toga što je pulski zaljev u principu duguljast i proteže se na oko tri nautičke milje. Upute za plovidbu mogu biti vrlo korisne, ukoliko se u luku uplovljava za grdog vremena.

Prilikom uplovljavanja noću, na ulazu između glave lukobrana i rta Proština, treba ploviti na otprilike 300 metara od rta Proština. I to držeći kurs na crveno svjetlo na južnoj strani otoka Sveti Andrija, sve dok se ne ugleda slobodan prolaz između upravo otoka Sv. Andrija i otoka Sveta Katarine. Tada se dolazi do prolaza ispred kojeg se naziru takozvani garofulini, dva para svjetlećih oznaka zelene i crvene boje. Tim kursom lako je uploviti u istočni dio luke. Prolaz između otoka Sveti Andrija i Sveta Katarina označavaju sa NW strane, dvije crvene kule s galerijom na bloku u moru (crvena svjetla), a sa SE strane dvije zelene kule s galerijom na bloku u moru (zelena svjetla).

Pličina Uljanik na svega 0,6 metara dubine

Brodovi gaza većeg od pet metara ne mogu ploviti prolazom između otoka Sveta Katarina i Sveti Andrija, nego moraju proći između otoka Sveti Andrija i otoka Uljanik - Scoglio Olivi.

Jedom u samom dnu pulske luke priveza ima dovoljno. S obje strane luke pristaništa su za velike brodove, ali i za ribarice te putničke brodove koji ljeti prevoze turiste. No, ako se želi pristati uz gat Rijeka, treba svjetleću oznaku (zelena kula na bloku u moru, NE od otoka Uljanik - sjeveroistočno), ostaviti desno i okrenuti k svjetlu na glavi gata gdje se nalazi bijela kula sa stupom i galerijom. Radi pristajanja na vezove u ACI marini Pula, popularnoj Torti, ili sjeverozapadno od marine, treba okrenuti pravac kada se prođe pličina Uljanik koja je plitka svega 0,6 metara. Na njoj su se ranijih godina znale nasukavati plivarice i drugi ribarski brodovi koji niusu domicilni. No, rubovi pličine su nedavno označene. Sjeverni dio pličine označen je rubom, odnosno plutačom i znakom na vrhu (kardinala N- dakle sjeverna strana). Istočni dio označen je rubom s plutačom i znakom na vrhu (kardinala E). Južni rub je također označen plutačom i znakom na vrhu (kardinala S) kao i onaj sa zapadne strane s plutačom i znakom na vrhu (kardinala W). (C. B. GALIĆ)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook Twiter
Web kamere

Pula

Pula: Banjole bay
Pula: Banjole bay

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini