VEČERAS

POGLEDAJTE FOTOGALERIJU / PULJANI PROSVJEDOVALI PROTIV OBAVEZNIH COVID-POTVRDA: Na tržnici se okupilo 300-tinjak građana, aktivisti držali govore

| Autor: Helena MOSTARKIĆ GOBBO


Večeras se na pulskoj tržnici okupilo oko 300 građana koji se protive uvođenju obaveznih covid-potvrda koje stupaju na snagu početkom idućeg tjedna.

Organizator sličnih skupova u još nekoliko hrvatskih gradova pod nazivom "Svjetlom protiv tame" je Građanska inicijativa Prava i slobode.

Večeras u Puli se organizatorima pridružila udruga Mali ljudi velikog srca iz Umaga. Voditeljica ove udruge u nastajanju Monika Vranić, ujedno i majka troje djece od kojih je najmanje prvašić, protivi se nošenju maski u školama.

"Nove mjere koje su stigle, da djeca moraju nositi maske već u prvom razredu osnovne škole, učinile su da se većina roditelja na to nije pobunila, ali nas dvoje-troje jesmo i mi smo ti koji osnivamo udrugu zato što nam je dosta svega i što se osjećamo napadnuto. Želimo da naša djeca budu slobodna", izjavila je Vranić i dodala:

"Jedna učiteljica razredne nastave proslijedila je u grupu roditelja poruku, napisanu velikim slovima, što se tumači kao vikanje, da će ona, ako se i dalje nastavimo protiviti nošenju maski, zvati Centar za socijalnu skrb i sve ostale službe zato što mi ne marimo za zdravlje drugih te ugrožavamo ostalu djecu i učitelje. Radi se, dakle, o djeci od sedam godina".

Vranić navodi da je njoj i djetetu u školi rečeno da su crne ovce zbog odbijanja nošenja maski."

"Kad sam ih pitala koji je to zakon po kojemu se maske moraju nositi, odgovoreno mi je da oni moraju raditi ono što im se kaže. Zbog toga smo se odlučili i na pokretanje udruge", izjavila je.

Na upit zbog čega je večeras u Puli, Monika Vranić odgovorila je da samo masa može promijeniti stvari.

"Ako nas ima puno istomišljenika, negdje će netko morati promijeniti ovo što se događa. Ne može to tako dugo trajati. Djeca ne dišu! Želim upoznati ljude koji razmišljaju kao mi, koji se ne boje", navodi.

Kao poruku ljudima koji više ne znaju što bi mislili o trenutnoj situaciji istaknula je da je strah najlakši način manipulacije ljudima.

"Ljudi, ne bojte se! Naša djeca trebaju biti slobodna onako kako smo i mi u djetinjstvu to bili. Ne dajmo da upravljaju našom djecom, jer ona su naša, mi smo ti koji ih volimo", zaključila je.

Vranić se nakon nekog vremena obratila okupljenima poručivši im da je glavno oružje vladajućih razjediniti narod.

"Dvije godine nam poručuju da se držimo na distanci, a sada smo došli do toga da jedni druge optužujemo tko se cijepio, a tko nije. Cilj vladajućih je da se mi međusobno svađamo i da imamo nesuglasice, jer oni su najjači kad mi nismo skupa", istaknula je.

Vranić je izrazila nadu da će ovakvi skupovi motivirati ljude da shvate da je moć naroda u zajedništvu, a ne razjedinjenosti.

Nekoliko aktivista je zatim spontano istupilo govoreći o vlastitim iskustvima u trenutnoj situaciji. Skup je završio porukama o zajedništvu te pozivom na okupljanje svakoga dana u isto vrijeme, na istome mjestu.

(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)(Snimio Duško Marušić Čiči)

Povezane vijesti


Podijeli: Facebook TwiterVremenska prognoza

Podaci preuzeti sa: www.yr.no


Web kamere

Pula

Pula: Gradilište Studentski dom
Pula: Gradilište Studentski dom

Pula

Pula: Korzo, Giardini
Pula: Korzo, Giardini